Amerikaanse techbedrijven zijn boos omdat ze slechts beperkt inzicht krijgen in de argumenten die de Amerikaanse overheid tegen ze gebruikt in een zaak rond openheid over dataverzoeken voor de geheime FISA-rechtbank.

Dat meldt PC World. Google, Facebook, Microsoft, Yahoo en Linkedin willen cijfers vrijgeven over het aantal keren dat inlichtingendiensten gegevens over gebruikers opvragen.

De Amerikaanse overheid vindt dat zulke transparantie te ver gaat. Mensen die in de gaten worden gehouden zouden uit zulke cijfers kunnen opmaken welke diensten het minst vaak gegevens overhandigen aan de overheid.

Hoe de overheid zijn mening precies heeft beargumenteerd is echter niet openbaar. De techbedrijven hebben slechts een hevig bewerkt document te zien gekregen. Het volledige document dat het ministerie van Justitie indiende bij de FISA-rechtbank is geheim.

Top secret

De bedrijven hebben met de overheid overlegd over toegang tot het gehele document, bijvoorbeeld door advocaten die al toestemming hebben om documenten met het stempel 'top secret' in te zien. Daar is het ministerie niet op ingegaan.

In een nieuwe brief aan de rechtbank stellen de bedrijven dat ze niet kunnen reageren op de opinie van de Amerikaanse overheid, omdat hele pagina's daarvan onleesbaar zijn gemaakt. Ze vragen de rechtbank daarom om alsnog toegang tot het gehele document mogelijk te maken.

Alles over het internationale spionageschandaal