Een koepelorganisatie van Amerikaanse muziekuitgeverijen wil vijftig websites die zonder toestemming van auteursrechtenorganisaties songteksten publiceren offline halen.

Ze zouden inbreuk maken op de auteursrechten van tekstdichters en van de muziekuitgeverijen zelf, meldt de National Music Publishers Association (NMPA).

Onderzoeker en muzikant David Lowery stelde een lijst op met vijftig websites die songteksten publiceren zonder de schrijvers ervan financieel te compenseren.

Volgens de methodiek die Lowery in zijn lijst gebruikt, zouden de websites Rap Genius, Lyrics Mania en Lyrics Translate het meeste geld opstrijken door tekstschrijvers van liedjes niks uit te keren. De websites hebben geen licentie met auteursrechtenorganisaties gesloten.

"Niet gelicenseerde websites met songteksten worden grotendeels genegeerd als het gaat om inbreuk op het auteursrecht, maar in feite genereren deze sites veel verkeer en gaat er meer geld in om dan je zou denken", stelt Lowery. De NMPA wil nu een licentie afdwingen voor deze sites.

Adverteerders

Volgens David Israelite, hoofd van NMPA, richt de organisatie zich niet op kleine blogs of fansites, maar op sites die via adverteerders winst maken met het aanbieden van songteksten. Hij stelt dat er dagelijks vijf miljoen keer naar songteksten wordt gezocht op Google.

NMPA is geen onbekende in het speelveld van auteursrechtenkwesties. Zo opende de organisatie samen met andere koepelorganisaties in de muziekindustrie de aanval tegen P2P-netwerken als Napster en Limewire. Ook speelde de NMPA een rol in de totstandkoming van een muzieklicentie voor videosite YouTube.