Leden van het Europees Parlement willen flexibelere richtlijn voor copyright om zo filesharing te decriminaliseren.

De groep Europarlementariërs dringt aan op het herzien van de Infosoc-richtlijn, die de Europese regels rondom het copyright bepaalt. De richtlijn is in 2001 opgesteld en heeft volgens de parlementariërs "flinke hervormingen" nodig om aan te sluiten op de realiteit van vandaag, meldt Torrentfreak.

In 2012 stuurde de groep parlementariërs, waaronder D66-Europarlementariër Marietje Schaake al een brief naar president van de Europese Commissie Barroso waarin het voorstel bepleit werd.

Op die brief volgde geen reactie, daarom houdt de groep parlementariërs komende disdag een bijeenkomst over de toekomst van copyrightwetgeving.

Onduidelijkheid

"Infosoc heeft een nachtmerrie van licenseringen gecreëerd, die erg moeilijk te doorbreken is", zegt parlementariër Amelia Andersdotter van de Zweedse Piratenpartij.

"Mensen die gebruik maken van cultuurgoederen, zoals filesharers, dj's, bibliotheken en scholen hebben door de regelgeving een constante onzekerheid", aldus de politica. "Nooit is duidelijk wanneer iets toegestaan is of niet, wanneer iemand gevaar loopt aangeklaagd te worden."

Niet alleen wil de groep Europarlementariërs filesharing legaal maken, ook zou informatie zijn algemeen sneller beschikbaar moeten zijn in Europa.

De complexe restricties en beperkingen als gevolg van de copyrightrightlijn zouden daarvoor hervormd moeten worden. Dat zou niet alleen lucht geven voor miljoenen Europese downloaders, ook de negatieve druk op bedrijven die online en/of niet-commercieel cultuurgoederen verspreiden zou veel minder zijn.

Waarom XS4ALL en Ziggo filesharers juist willen aanpakken