AMSTERDAM - Wie denkt dat 's avonds internetten via de kabel trager gaat dan via ADSL, heeft het mis. De verschillen zijn door nieuwe technieken verwaarloosbaar. Dit blijkt uit onderzoek van Webwereld in samenwerking met het Leidse bureau iPing.

Door veel ADSL-aanbieders wordt gezegd dat ADSL sneller is dan de kabel, dit is volgens de onderzoekers niet waar: "Kabelabonnementen presteren niet grilliger dan hun adsl-collega's", concludeert Kyrill Poelmans van iPing.

"Veel mensen denken dat je bij kabel je kostbare internetverbinding met je buren moet delen en dat het internet 's avonds langzamer wordt als meer mensen online gaan", zegt Laurens Verhagen van Webwereld. "Uit ons onderzoek blijkt dat dit helemaal niet meer aan de orde is. Door de opkomst van nieuwe technieken kunnen ook kabelaars tegenwoordig een bepaalde bandbreedte garanderen. De verschillen tussen kabel en adsl zijn hierdoor miniem."

Verschillen

Het pakket @Home Breedband (kabel) heeft om zeven uur 's avonds bijvoorbeeld een gemiddelde snelheid van 2402 Kbps. Op het meest rustige tijdstip, zes uur 's nachts, is dat een stuk hoger: 2919 Kbps. Dit is een verschil van maar liefst 22 procent.

Bij Planet Internet Advanced (ADSL) is de gemiddelde downloadsnelheid om vijf uur 's ochtends 2849 Kbps. Om acht uur 's avonds is dat gedaald tot 2324 Kbps, net als bij @Home een verschil van 22 procent.

Deze grillige patronen staan in contrast met bijvoorbeeld XS4ALL Basic. Het verschil tussen het meest en minst drukke tijdstip is hier miniem. Ook Chello Classic kent tegenwoordig weinig fluctuaties in snelheid.