In Australië hebben hackers bijna 1 miljoen euro aan bitcoins gestolen bij een 'bitcoinbank'. De kans is klein dat het geld ooit wordt teruggevonden.

Dat berichten Australische media vrijdag.

De dienst werd aangeboden via de site Inputs.io. Mensen met bitcoins in het bezit, konden daar hun digitale geld opslaan in een online portemonnee.

De 18-jarige jongen achter de dienst schreef op zijn site juist dat hij dankzij twee-staps-authenticatie en een e-mailcontrole gebaseerd op locatie een veilige dienst kon aanbieden. Hij beloofde dat het hacken van bitcoins niet mogelijk was, zelfs als er werd ingebroken op de servers.

Door een lek is dat uiteindelijk toch gelukt, geeft hij toe. In totaal zijn 4100 bitcoins gestolen met een waarde van ruim 1,3 miljoen dollar (bijna 1 miljoen euro) op het moment van schrijven. De initiatiefnemer belooft vrijwel al zijn eigen bitcoins, zo'n duizend stuks, aan klanten uit te keren.

De kans is echter klein dat iedereen al zijn geld terugkrijgt omdat het vrijwel onmogelijk is de gestolen bitcoins terug te vinden. De digitale valuta is vrijwel anoniem en niet gekoppeld aan een centrale bank of overheid.

Waarde

De waarde van een bitcoin staat vrijdagochtend op 323 dollar. Een ruime verdubbeling met een maand geleden. De digitale valuta is echter instabiel. De waarde schommelt fors afhankelijk van de positieve of negatieve publiciteit.

De recente stijging werd onder meer veroorzaakt door een verhaal over een Noorse student die vier jaar geleden voor 18,50 euro bitcoins kocht en onlangs ontdekte dat zijn investering 615.000 euro waard was. Ook accepteren steeds meer bedrijven bitcoins. Verhalen over hacks en diefstal laten de koers dan juist weer hard dalen.

Lees meer over het succesverhaal van de Noorse student

Wat zijn bitcoins, hoe kom je eraan en wat kan je ermee?