Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is er door de Amerikaanse geheime dienst NSA alleen toegang gekregen tot informatie over wie met wie belt. Er zijn geen gesprekken getapt.

Op dit moment loopt er geen strafrechtelijk onderzoek naar de spionagepraktijken van de NSA.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt Plasterk dat er informatie van 1,8 miljoen telefoongesprekken in handen van de NSA is gekomen.

Verkeerd geïnterpreteerd

In een bericht van de NSA aan Plasterk staat dat er als bewijs een webtool is opgevoerd, waarin alleen aantallen gesprekken staat. Niet de gesprekken zelf zouden zijn afgeluisterd, maar alleen dat ze hebben plaatsgevonden. De kranten die erover berichtten en de "persoon die ze gestolen heeft, hadden geen idee waar ze naar keken".

De minister zegt zelf positief tegenover het voorstel van Duitsland en Frankrijk te staan om een anti-spionage akkoord te sluiten. Medewerkers van Nederlandse inlichtingendiensten zouden daar op dit moment overleg over voeren met de NSA.

Geen strafzaak

Desgevraagd laat het Openbaar Ministerie aan NU.nl weten dat er geen strafrechtelijke onderzoek naar de spionagepraktijken van de NSA loopt.

De handelingen van de NSA zouden volgens Plasterk strafbaar zijn, omdat normaliter informatie via de AIVD of MIVD aan de NSA wordt geleverd. Hoe Nederlandse gegevens dan toch in Amerikaanse handen zijn gevallen is niet duidelijk.

Plasterk kan ook niet aangeven wie wel door de NSA is afgeluisterd. Mocht dat wel duidelijk worden dan belooft de minister de Tweede Kamer te informeren. Of dat in het openbaar of achter gesloten deuren gebeurt is niet duidelijk.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken