AMSTERDAM - In het onderzoek naar de hackers die de chatsessie met Willem-Alexander en Máxima hebben verstoord, heeft justitie dinsdag invallen gedaan in zes woningen en twee bedrijfspanden.

Bij de doorzoekingen in Almere, Goor, Terneuzen, Culemborg, Den Haag, Leeuwarden en Amsterdam is beslag gelegd op computerservers, pc's en cd-roms. Een verdachte is aangehouden toen bij de doorzoeking in zijn woning een hennepkwekerij werd aangetroffen.

De verdachten maken deel uit van de hackersgroepen Xtreme Power (XP) en Down Under Crew (DUC). De verdachten zijn mannen van wie de leeftijden uiteen lopen van 18 tot 30 jaar. Zij worden verdacht van computervredebreuk, vernieling van gegevens en vernieling van een telecommunicatienetwerk.

KPN deed aangifte na het mislukken van de koninklijke chatsessie eind januari van dit jaar. Maar ook andere bedrijven deden eerder aangifte van het hacken van computers.

Het onderzoek startte met een Duits rechtshulpverzoek na een inbraak in februari vorig jaar in de bedrijfscomputer van een onderneming in Hamburg.

DDos-aanvallen

Het vermoeden bestaat dat de verdachten door het wereldwijd hacken van computers een digitaal netwerk hebben opgezet, waarmee zogeheten 'distributed denial of service' aanvallen (DDos-attacks) kunnen worden uitgevoerd.

Hierbij worden computers onderling gekoppeld en worden grote hoeveelheden datapakketten richting een slachtoffer gestuurd. Het gevolg is dat de computer van het slachtoffer crasht.

De chatsessie met prins Willem-Alexander en prinses Máxima vond plaats op 22 januari dit jaar. Kort na het begin van het gesprek, dinsdagavond, tussen honderd genodigden en het aanstaande bruidspaar liep de site van het koninklijk huis vast door een technische storing.

/NET'KPN schatte chatsessie verkeerd in'KPN vermoedt sabotage bij chatsessieChatsessie Willem-Alexander en Maxima mislukt