Hyves stopt als sociaal netwerk en gaat verder als online gaming platform. De geschiedenis van het Nederlandse sociale netwerk.

Al op het moment dat Telegraaf Media Groep (TMG) eind 2010 Hyves aankocht, twijfelden deskundigen aan de blijvende populariteit van de netwerksite.

Toen al dreigde het netwerk overvleugeld te raken door het opkomende Facebook en dat proces zette zich de afgelopen jaren in een razendsnel tempo voort. Maar Hyves kende na de lancering in 2004 wel degelijk enkele zeer succesvolle jaren.

Oprichters Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen startten het netwerk in 2004. Dat is hetzelfde jaar dat Facebook op grotere schaal in de VS werd gelanceerd. Aanvankelijk kozen zij voor de naam Hives, maar dat werd mogelijk door de associatie met hiv veranderd. Een hive is de Engelse benaming van een bijenkorf.

Gebruikers

Hyves groeide snel en had in 2010 circa 9 miljoen gebruikers. Dagelijks logden er toen 350.000 mensen in op de site. TMG dacht brood te zien in het netwerk en nam het op 1 november 2010 over voor een bedrag van 43,7 miljoen euro. Dat liep uit op een forse teleurstelling.

TMG zag zich in 2012 genoodzaakt 36,5 miljoen euro af te schrijven op het aankoopbedrag. Al in 2011 had Facebook meer unieke bezoekers in Nederland dan Hyves. De netwerksite met het honinggele logo werd steeds meer een speeltuin voor jonge scholieren, waar menig hartje werd verstuurd.

Krabbelen

Was 'krabbelen' (berichtje sturen) rond 2010 nog een bekende (hyves-)term, tegenwoordig is het alweer bijna vergeten. De site ontbeerde volgens kenners de internationale mogelijkheden en volwassen uitstraling van Facebook.

Intussen bouwde Hyves aan een platform voor spelletjes, Hyves Games. Dat blijkt uiteindelijk meer belangstellenden te trekken. Hyves Games zegt inmiddels 540.000 bezoekers te trekken per maand. Het platform werd in 2012 uitgeroepen tot populairste Nederlandse site in de categorie 'gaming'. Er kunnen nu meer dan 400 verschillende spelletjes worden gespeeld.

Mede-oprichter Spanjar, die miljoenen kreeg toen hij Hyves verkocht, reageerde donderdag kort na de bekendmaking dat zijn socialenetwerksite stopt kort op Twitter. ''Wat was het mooi he mensen?'', zo tweette hij.