Google+ heeft 300 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Nog eens 240 miljoen mensen komen indirect in aanraking met het sociale netwerk. 

Dat heeft Google laten weten in een blog.

De 300 miljoen actieve gebruikers zijn mensen die minstens een keer per maand hun stream bekijken of iets plaatsen op Google+. Het totale gebruikersaantal ligt volgens Google op 540 miljoen. Een deel hiervan komt echter alleen indirect in aanraking met het platform.

Dat kan bijvoorbeeld door op +1 te klikken achter een zoekresultaat of door op een notificatie van Google+ in Gmail te klikken.

Te vergelijking: Twitter heeft 232 miljoen gebruikers per maand en Whatsapp 350 miljoen. Facebook staat wat dat betreft op eenzame hoogte met 1,15 miljard mensen die maandelijks inloggen.

Foto's en video

De 300 miljoen actieve gebruikers van Google+ plaatsen wekelijks samen 1,5 miljard foto's en daarom kondigt Google een aantal wijzigingen aan voor het sociale netwerk.

Zo krijgen de iOS- en Android-app een aantal updates die de komende week worden uitgerold. De iOS-app zal gaan beschikken over een uitgebreide back-up-functionaliteit en het vinden van foto's wordt in de apps eenvoudiger.

Google+ kan automatisch alle gemaakte foto's opslaan en nieuwe software herkent onderwerpen op deze afbeeldingen. Als de gebruiker dan zoekt op 'strand' vindt hij alle strandfoto's. Ook is het mogelijk foto's die op het netwerk worden geplaatst automatisch op te poetsen. Het niveau van verbetering kan naar wens worden aangepast.

Foto's maken

Ook introduceert Google Auto Awesome dat zal werken met een aantal toestellen dat is uitgerust met Android 4.3 of hoger. Het is daarmee mogelijk heel snel verschillende foto's achter elkaar te maken en deze beelden in één afbeelding weer te geven.

Met Eraser kunnen ongewenste objecten uit foto's worden gewist en de effecten en bewerkingsmogelijkheden voor video's zijn uitgebreid.

Google maakt al bekend dat Whatsapp-concurrent Hangouts, dat onderdeel is van Google+ maar ook een losstaande app is, ondersteuning krijgt voor sms. Vanuit de instant messaging-app kunnen sms'jes worden ontvangen en verstuurd.