De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft zelf telefoondata van Frankrijk ontvangen. De gegevens in de documenten van Snowden, die door Der Spiegel al in juni werden gepubliceerd, zouden verkeerd geïnterpreteerd zijn.

Dat schrijft Wall Street Journal

De telefoondata waren juist afkomstig van landen zoals Frankrijk en Spanje. 

Uit de grafieken werd opgemaakt dat er in Frankrijk 70 miljoen telefoontjes werden onderschept. Volgens de Amerikaanse bronnen zou het echter gaan om telefoondata die de Franse inlichtingsdiensten aan de NSA doorspeelde.

De data zouden buiten de landsgrenzen van Frankrijk verzameld zijn. Voor Spanje zou hetzelfde gelden en werden er niet 60,5 miljoen telefoontjes onderschept, maar speelde de Spaanse inlichtingendienst juist 60,5 onderschepte telefoontjes door aan de NSA.

Nederland

Nederland wordt niet genoemd, maar uit het document van Snowden in Der Spiegel bleek destijds dat er in Nederland 1,8 miljoen telefoontjes werden onderschept. Waarschijnlijk gaat het ook hier juist om telefoontjes die door de AIVD werden onderschept en vervolgens aan de NSA werden doorgespeeld.

Amerika merkte destijds al op dat de data verkeerd geïnterpreteerd werden, maar gaf verder geen tekst of uitleg, omdat ze daarmee mogelijk de operaties van hun bondgenoten zouden kunnen verstoren.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken