Een Noorse student heeft vier jaar geleden voor 150 kroon (18,50 euro) aan bitcoins gekocht. Vier jaar later dacht hij pas weer aan zijn virtuele geld en ontdekte dat zijn investering ruim zeshonderdduizend euro waard was.

Kirstoffer Koch schreef destijds, in 2009, een scriptie over encryptie en stuitte toen op het nog onbekende bitcoin, een digitale valuta. Hij kocht voor omgerekend 18,50 euro aan bitcoins en vergat het vervolgens.

Noorse media melden dat hij in april weer aan zijn investering dacht en met moeite zijn versleutelde wachtwoord wist te achterhalen.

Toen dat uiteindelijk lukte, kwam hij erachter dat zijn kleine investering in vier jaar tijd veel meer waard was geworden. Zijn vijfduizend bitcoins waren ongeveer vijf miljoen Noorse kroon (615.000 euro) waard. Hij heeft ongeveer 20 procent verkocht en kocht daarvan een appartement in Oslo.

Bitcoin

Bitcoin is een digitale valuta zonder centrale bank of inmenging van een andere organisatie. Bovendien is het volledig anoniem en is er een vast aantal dat vrijkomt. Inmiddels zijn er zo'n elf miljoen bitcoins in de hele wereld. Maximaal worden dat er 21 miljoen.

De waarde stond aan het begin van dit jaar op 13 dollar en klom in april, toen Koch naar zijn investering keek, naar 260 dollar. Bitcoin is echter instabiel en de waarde kelderde onlangs nog naar ongeveer 100 dollar. De huidige waarde van een bitcoin ligt momenteel rond de 200 dollar.

Wat is bitcoin, wat kan je ermee en hoe kom je eraan?