Britse onderzoekers hebben met behulp van lifi-technologie, op basis van ledlampen, data verstuurd met een snelheid van 10 Gbps.

Dat meldt de BBC.

Om data te versturen met een snelheid van 10 Gbps maakten de onderzoekers gebruik van lifi-technologie, vergelijkbaar met wifi maar dan op basis van licht. Een ledlamp kan per kleur 3,5 Gbps aan data versturen en door gebruik te maken van de kleuren rood, groen en blauw komt de totale bandbreedte op ruim 10 Gbps uit.

De ledlamp knippert immens snel en verstuurt op die manier 1-en en 0-en, oftewel binaire code waaruit data is opgebouwd. De drie kleuren die in tandem heel snel uit en aan gaan zijn vergelijkbaar met een douchekop waar meerdere stralen water uikomen, aldus proffesor Harald Haas van de universiteit van Edinburgh.

Eerder in oktober melden Chinese wetenschappers nog een doorbraak. Door een ledlamp van een chip te voorzien werd er data verstuurd naar vier verschillende computers met een snelheid van 150 Gbps. Ook Duitse onderzoekers werken aan lifi-technologie en wisten in het labaratorium al snelheden te halen van 3 Gbps.

Het voordeel van lifi is dat het geen hinder ondervindt van andere lifi-netwerken, wat tegenwoordig bij wifi-signalen een steeds groter probleem wordt. Daar staat tegenover dat er een ononderbroken signaal nodig is. Wanneer het lichtsignaal van de ledlamp geblokkeert wordt, valt het internetsignaal dus weg.