In zijn halfjaarlijkse rapport over de beveiliging van Windows geeft Microsoft dinsdag inzicht in de meest voorkomende dreigingen voor Nederlandse gebruikers. NUtech zet ze op een rij en legt uit waar je voor moet oppassen.

1) HTML/Iframeref

Criminelen voegen met deze methode een 'iframe' - een onderdeel van een website - in. De gebruiker heeft niet door dat dit iframe zoekt naar beveiligingslekken op een pc. Als die worden gevonden, dan wordt bijpassende malware gedownload en uitgevoerd.

In het tweede kwartaal van 2013 kwam 2 procent van alle Windows-pc's hiermee in aanraking. Daarmee is het de meestvoorkomende malware van Nederland.

2) Java/Blacole

Deze bekende 'exploit', die ook bekend staat als Blackhole, is te koop op internet en bestaat in feite uit een reeks schadelijke websites. Als bezoekers zo'n website bezoeken, bijvoorbeeld door een link in een spammailtje, dan wordt malware geïnstalleerd.

1,7 procent van de Nederlandse Windows-pc's had hier in het tweede kwartaal mee te maken. Wereldwijd Blackhole de meest voorkomende webdreiging

3) Win32/Obfuscator

Deze schadelijke software probeert geïnstalleerde antivirusscanners te deactiveren, zodat andere malware kan worden geïnstalleerd.

1,6 procent van de Nederlandse Windows-pc's had in het tweede kwartaal last van deze software.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

Het belangrijkst bij het voorkomen van besmetting is gezond verstand. Denk na voordat je op verdachte links klikt of bijlages van e-mails opent.

Verder is het verstandig je besturingssysteem up to date te houden. Windows doet dit normaal gesproken automatisch. Windows XP wordt vanaf april 2014 niet meer door Microsoft ondersteund. Gebruikers moeten zo snel mogelijk overstappen op een nieuwer systeem, zo waarschuwt het bedrijf dinsdag.

Denk er ook aan om je browser en de bijbehorende plugins up to date te houden. Heb je plugins die je niet gebruikt of niet vertrouwt, schakel deze dan uit.