Stephen Elop, de CEO van Nokia, is binnenkort zijn baan kwijt. Als de overname van de apparatentak van Nokia door Microsoft doorgaat, krijgt Elop een nieuwe rol als hoofd van de hardware-afdeling van Microsoft.

Hoewel hij dan niet meer aan het hoofd staat van het Finse bedrijf, in de jaren 90 een grootmacht op de mobiele markt, kijkt hij uit naar zijn nieuwe functie.

"Waar ik naar uitkijk in een rol aan de leiding van de apparatentak van Microsoft zijn natuurlijk de spannende ontwikkelingen rond telefoons en tablets. Maar ook Xbox, de game-ervaring, de huiskamer met televisies en een reeks andere dingen die nog niet eens zijn aangekondigd", zei Elop deze week tijdens een vraaggesprek met journalisten tijdens de conferentie Nokia World in Abu Dhabi.

"Ik kijk naar die kans en vind het een spannende plek om me te bevinden", aldus de CEO. De cultuur van Nokia zal volgens hem in stand blijven na de overname.

"Als je denkt aan de ziel van het bedrijf, zijn waarden en overtuigingen, dat is niet iets dat je kunt verplaatsen. Het gaat om de mensen."

"Ik ken de mensen die dit apparaat hebben ontwikkeld", zegt hij met een nieuwe Lumia in zijn hand. "Die mensen in Finland en Amerika en China zijn morgen nog dezelfde mensen als vandaag."

"Toen ik met [Microsoft-CEO] Steve Ballmer op bezoek ging in onderzoekscentra van Nokia door de hele wereld, was ik erg blij met de interesse en passie en het enthousiasme over het feit dat we nu een nog betere kans hebben om ons momentum door te zetten."

Nieuwe naam

De twee bedrijven hebben nog niet besloten welke naam er op nieuwe smartphones en tablets van Microsoft komen te staan. Microsoft koopt een licentie op de namen Lumia en Asha, maar de merknaam Nokia blijft eigendom van de takken van het bedrijf die niet zijn overgenomen.

"We zullen bij consumenten peilen waar zij positief op reageren, wat het best overkomt en onze beste kans voor succes in de toekomst is."

"Microsoft heeft veel verschillende merken, zoals Xbox Office en Surface. Wij hebben merken als Lumia. Er zijn honderden miljoenen mensen die bekend zijn met de technologie van Microsoft en Nokia. Ik vermoed dat ergens tussen die aankoopbeslissingen iets zit dat we kunnen gebruiken."

Smartphones

Nokia introduceerde deze week twee nieuwe smartphones, de Lumia 1520 en 1320. Beide apparaten hebben een groot scherm van 6 inch, waarmee de portfolio van het bedrijf zich naar meer verschillende schermgroottes uitbreidt. Volgens Stephen Elop worden de gaten in het aanbod door verschillende aanbieders steeds beter ingevuld.

"Het ligt uiteindelijk aan je persoonlijke voorkeur. Als ik denk aan de apparaten die ik bij me heb dan heb ik meestal een licht, dun toestel als de Lumia 925 bij me. Maar als ik productief wil zijn heb ik liever een groter scherm."

"Het ligt ook aan geslacht. Mensen met grote handen hebben misschien liever een groter apparaat. Ik heb jonge dochters", zegt hij met de Lumia 1520 in zijn hand. "Dit past niet in de broekzak van hun spijkerbroek, dus verschillende mensen zullen verschillende toestellen kiezen."

In de toekomst zegt Elop zich meer willen te richten op de functies waar Nokia zich nu al mee probeert te onderscheiden, zoals fotografie en de stevige behuizingen van Lumia-toestellen.

"De gebruikerservaring is ook iets dat altijd de volgende stap van de technologie markeert. Bij de iPhone ging het om een heel goede touch-ervaring. Of in het verleden de Windows-ervaring, het gebruik van een muis. Die veranderingen in gebruikersinteractie signaleren vaak grote stappen vooruit in de technologie."

"Dus alle bedrijven, inclusief wij en Microsoft, zijn erg gericht op het bepalen wat de volgende manier is om mensen met hun digitale omgeving te laten omgaan."

Tablet

Voor zijn tablet koos Nokia voor het besturingssysteem Windows RT, ondanks de kritiek die daar eerder op werd geüit door andere fabrikanten. Op RT kunnen geen desktopapps worden geïnstalleerd, maar moeten apps uit de Windows Store worden gedownload.

Elop zegt dat Nokia zich met de Lumia 2520 wil onderscheiden van andere tabletmakers door het apparaat te richten op mobiliteit. Windows RT-tablets kunnen een langere batterijduur hebben en lijken wat architectuur betreft bovendien meer op de Lumia-telefoons van het bedrijf. 

"Het voelde als de juiste keuze om het bij onze andere producten te laten passen", zegt hij.

Hoewel de Lumia 2520 pas de eerste tablet van Nokia is, vindt Elop niet dat zijn bedrijf te laat is met het betreden van de tabletmarkt. "Veel bedrijven hebben een jaar of twee jaar geleden al weinig onderscheidende tablets uitgebracht, maar dat betekent niet dat ze succesvol zijn."

"Je moet de markt betreden met producten die belangrijk zijn, die unieke ervaringen bieden, die ergens voor staan. Dus we hebben dit moment gekozen om de Lumia 2520 te lanceren omdat we vinden dat we qua design, qua fotografie en qua gebruikservaring iets unieks te bieden hebben."

Elop denkt dat de Lumia 2520 zich daardoor ook genoeg onderscheidt van de Surface-tablets van Microsoft. "Er zullen altijd veel verschillende tablets verkrijgbaar zijn en dat is geen probleem. Wij denken een aanpak te hebben gekozen waarmee we ons onderscheiden."

Bekijk ook onze hands-on met de Lumia 2520