Mocht de beursgang van Twitter succesvol zijn, dan wil het via een speciale constructie in Ierland en Nederland zo min mogelijk belasting gaan betalen.

Dat meldt Valleywag.

Twitter maakt zich op voor een beurgsgang, die mogelijk halverwege november plaats zal vinden. Als het eenmaal zo ver is, gaat Twitter mogelijk gebruik maken van de 'Double Irish' en de 'Dutch Sandwich'. Alle voorbereidingen om te voldoen aan de voorwaarden, zouden al getroffen zijn volgens de documenten.

Met behulp van die constructies, hoeft een bedrijf slechts een fractie van de gebruikelijke belasting te betalen over de winst die het buiten de Verenigde Staten vergaart.

Overigens maakt Twitter verlies en zouden de belastingontwijkende constructies van weinig nut zijn. Daarnaast overweegt Ierland om de constructie wettelijk gezien onmogelijk te maken. Het dichten van de maas in het belastingstelsel zou echter pas op zijn vroegst in 2015 plaats kunnen vinden.

Apple en Google

Twitter zou niet het eerste bedrijf zijn om zo min mogelijk belasting te betalen. Onlangs waren zowel Google en Apple nog in het nieuws, vanwege het feit dat beide bedrijven amper belasting betalen over de winst die ze maken buiten de Verenigde staten.

Zo sluiste Google in 2012 8,8 miljard euro weg via Nederland terwijl Apple's belastingbeleid door de Amerikaanse beurswaakhond SEC onder de loep werd genomen. Dat beleid werd echter goedgekeurd, aangezien Apple de wet niet overtreed met zijn belastingbeleid.

Bekijk alle cijfers rondom te beursgang van Twitter