Google draait recordomzet

Google heeft de resultaten van het afgelopen kwartaal bekendgemaakt. De omzet nam toe naar 14,8 miljard dollar (10,96 miljard euro) en de winst bedroeg 2,97 miljard dollar (2,17 miljard euro).

Advertenties blijven de voornaamste bron van inkomsten van Google. Per advertentie waarop wordt geklikt ontving Google echter 4 procent minder ten opzichte van vorige kwartaal en 8 procent minder ten opzichte van hetzelfde kwartaal als in 2012.

Het aantal advertenties dat door Google werd voorgeschoteld nam echter met 26 procent toe, waardoor de lagere prijs per advertentie ruimschoots wordt gecompenseerd.

Ondanks dat Google nog nooit zoveel omzet wist te realiseren, maar liefst 10,96 miljard euro, lag de winst met 2,17 miljard euro toch iets lager dan vorige kwartaal, toen Google nog op 2,36 miljard euro uitkwam.

Motorola

Dat ligt onder andere aan hoge uitgaven aan onderzoek en overnames, maar de verliezen van Motorola blijven ook toenemen. Dit kwartaal schrijft Google 248 miljoen dollar af op het bedrijf, terwijl dat vorig kwartaal nog 218 miljoen dollar was.

Google heeft ook last van de mobiele advertentiemarkt. Die is minder lucratief en steeds meer mensen browsen via hun smartphone of tablets, in plaats van op een laptop of desktop. Bijna 40 procent van het verkeer op Youtube is afkomstig van mobiele apparaten, terwijl dat twee jaar geleden slechts 6 procent was.

Lees meer over:
Tip de redactie