
Gemiddelde internetsnelheid Nederland boven 10 Mbps
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van webhost Akamai die zich baseert op miljoenen internetgebruikers die van zijn diensten gebruikmaken.
De gemiddelde internetsnelheid wereldwijd steeg in het tweede kwartaal van 2013 met 5,2 procent naar 3,3 Mbps. In vergelijking met een jaar geleden is de groei 9,2 procent.
Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Akamai. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
In Nederland pakte de gemiddelde snelheid van vast internet 6,2 procent hoger uit dan in het vorige kwartaal en komt uit op 10,1 Mbps. Dat is 27 procent hoger dan een jaar geleden. Dat geeft Nederland een zesde plek in de wereldwijde top 10.
Vorig kwartaal stond Nederland op de vijfde plek. Letland heeft nu iets sneller internet. Zuid-Korea staat op de eerste plaats, maar moest wel 6,3 procent inleveren in vergelijking met het eerste kwartaal. De teller kwam uit op 13,3 Mbps.
Europa
De sterkste groei werd behaald in Europa. Daar hoeft Nederland alleen Zwitserland voor zich te dulden. Tsjechië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk maken de top vijf compleet. In onderstaande lijst van Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) staan vooral Europese landen. Opvallend is dat grote landen als Duitsland, Spanje en Frankrijk niet goed scoren.
Beweeg de cursor over het diagram om de snelheden te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Akamai. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Akamai kijkt ook naar de breedbandpenetratie per land. In Nederland hebben 83 procent van de internetters een verbinding van sneller dan 4 Mbps. Alleen in Zwitserland (90 procent) en Zuid-Korea (85 procent) is dat percentage hoger.
In Nederland heeft 31 procent van de mensen bovendien een verbinding van ruim 10 Mbps. Dat geeft Nederland een zevende plaats. Zuid-Korea voert ook deze lijst aan, met 45 procent. Wereldwijd heeft slechts 14 procent van de mensen een verbinding van boven de 10 Mbps.
Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van de Akamai. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen