Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft geoordeeld dat een website verantwoordelijk gehouden kan worden voor de reacties die op de website geplaatst worden.

De zeven Europese rechters stelden een Estlandse rechter daarmee in het gelijk, aldus Computerworld.

Een Estlandse rechtbank veroordeelde de nieuwswebsite Delfi tot het betalen van een boete, vanwege de vele negatieve reacties die er op de website geplaatst werden. 

Delfi publiceerde in 2006 een artikel over een bedrijf dat meerdere veerponten beheert. Het bedrijf had aangekondigd zijn routes te gaan wijzigen, waardoor de komst van een nieuwe en goedkopere route vertraging opliep.

Hierop volgden veel negatieve reacties, inclusief bedreigingen. Het EHRM stelt dat Delfi had kunnen weten dat er veel negatieve reacties zouden volgen op het bericht en dat het niet genoeg maatregelen heeft genomen om op te treden tegen die reacties.

Vrijheid van meningsuiting

Delfi beriep zich op het recht van vrijheid van meningsuiting, maar de rechters gingen daar niet in mee, omdat er uitzonderingen zijn wanneer er sprake is van 'laster'. De boete van 320 euro die de Estlandse rechter oplegde, zou niet buiten proportie en dus gerechtvaardigd zijn. 

Delfi stelt dat gebruikers verantwoordelijk zijn voor hun reacties, maar omdat er op de website anoniem gereageerd kan worden, is de identiteit niet of nauwelijks te achterhalen. Omdat Delfi economisch gezien baat heeft bij de pageviews die gegenereerd worden, acht de rechter Delfi aansprakelijk.

Delfi heeft overigens nog drie maanden de tijd om in hoger beroep gaan.