AMSTERDAM - De omstreden film over Pim Fortuyn van Theo van Gogh gaat in december in première op internet. Internetters kunnen de productie in december via streaming video bekijken. De streaming video wordt geleverd door internetprovider Tiscali, die tevens de film financiert.

De film zal via streaming video worden vertoond om het downloaden en verspreiden zo moeilijk mogelijk te maken.

De film is echter niet gratis te bekijken. Tiscali-abonnees moeten vier euro neerleggen om de omstreden film te bekijken. "Voor niet-abonnees is de prijs vijf euro," aldus Eline van Lelyveld, woordvoerster van Tiscali. "Voor de niet-abonnees kunnen wij echter niet de kwaliteit van de streaming video garanderen."

Het is de eerste keer dat dit met een Nederlandse film gebeurt. De werktitel van de productie is '0605 - de film'. In het verhaal linkt de filmmaker de moord op Pim Fortuyn aan een complot van de AIVD om de politicus het zwijgen op te leggen. Het script is van Tomas Ross, die eerder al een boek ('De zesde mei') van deze strekking schreef.

Thijs Römer en Tara Elders vertolken de hoofdrollen. Römer speelt een fotograaf die op 6 mei 2002 aanwezig is op het Mediapark waar Fortuyn wordt neergeschoten, Elders speelt een milieuactiviste. Reinout Bussemaker vertolkt de rol van moordenaar Volkert van der G. In de film worden televisiebeelden van Pim Fortuyn verwerkt.

Wanneer de film in de Nederlandse bioscopen te zien is, is nog onduidelijk. "We zijn nog met verschillende partijen in overleg," aldus Van Lelyveld.