AMSTERDAM - Apple Computer heeft de nettowinst in het derde kwartaal ruim verdrievoudigt. Het winstcijfer ligt iets boven de gemiddelde taxatie van analisten. De computerfabrikant presenteerde de resultaten woensdag na sluiting van Wall Street.

De nettowinst kwam in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar uit op 61 miljoen dollar, tegen 19 miljoen dollar over dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel steeg van 5 dollarcent naar 16 dollarcent.

In de resultaten is een herstructureringslast van 6 miljoen dollar opgenomen. Exclusief deze last bedraagt de winst per aandeel 17 dollarcent. Dat ligt boven de gemiddelde prognose van analisten, die uitkwam op 15 dollarcent.

De omzet steeg met 30 procent tot 2,01 miljard dollar. De brutomarge kwam uit op 27,8 procent, hetzelfde niveau als in het voorgaande kwartaal en iets boven het vergelijkbare kwartaal vorig jaar (27,7 procent).

De verkopen van PC's stegen met bijna 14 procent. Ook de verkopen van muziekspeler iPod lieten een forse stijging zien. Het Japanse elektronicaconcern Sony lanceerde onlangs een concurrerend apparaat voor iPod dat half augustus op de Amerikaanse markt wordt gelanceerd en een maand later in Europa.