AMSTERDAM - Abonnees van internetpovider Tiscali kunnen sinds november vorig jaar niet meer surfen op binary-nieuwsgroepen, zo meldt Webwereld. Op zogenaamde 'binaries' wordt alles geplaatst wat geen tekstbericht is, zoals film, foto's, muziek en software.

In november trok de internetprovider de stekker uit de binary-nieuwsgroepen. De provider kampte met grote storingen door de hoeveelheid data er werd gedownload op deze nieuwsgroepen. Kort na de grote storing werd de toegang naar de tekst-nieuwsgroepen weer hersteld, de binary-groepen waren echter niet meer bereikbaar.

Een nieuwsgroep is een lijst openbare e-mails. Iedereen kan de verstuurde berichten lezen, zelf een bijdrage leveren of reageren op een eerder geplaatst bericht. Het gedeelte van internet waarop de nieuwsgroepen zijn te vinden heet Usenet. Iedere internetprovider heeft een newsserver waarop leden kunnen inloggen om nieuwsgroepen te downloaden. Inmiddels telt Usenet duizenden nieuwsgroepen. Op binary-nieuwsgroepen staan geen tekstberichten, maar worden films, muziek, foto's en software gedeeld.

Acht maanden later kunnen de abonnees nog steeds niet bij de binaries. Tiscali is wel van plan om de binaries door te geven, maar kunnen niet zeggen wanneer dat gaat gebeuren. Volgens Webwereld moet de provider nog de nodige hardware aanschaffen om de problemen te verhelpen.