Vorige week vond in Amsterdam de Amazon Web Services Summit plaats, waar Amazon klanten van zijn clouddienst op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen. NUtech sprak CTO Werner Vogels van Amazon over het belang van de cloud.

Amazon Web Services (AWS) is een clouddienst waarmee bedrijven hun opslag en webdiensten te verplaatsen naar de cloud. Wie een film streamt van Netflix, heeft eigenlijk contact met servers van Amazon. Ook veel andere grote bedrijven en talloze kleinere startups gebruiken AWS.

Werner Vogels (54) was in de negen jaar die hij voor Amazon werkt nauw betrokken bij de oprichting van AWS. De Nederlander is een van de voornaamste experts op het gebied van cloud computing.

Wat is er zo belangrijk aan AWS?

Je ziet een wildgroei aan diensten online. Met de cloud krijg je IT-mogelijkheden op ongelimiteerde schaal, op aanvraag.

Dat is nog nooit eerder gedaan. Voor jonge bedrijven betekent het dat ze ongelimiteerde capaciteit kunnen krijgen zonder maar een cent te hoeven investeren. Voor grote bedrijven betekent het dat ze veel wendbaarder en sneller kunnen worden dan in het verleden.

Het midden- en kleinbedrijf krijgt toegang tot softwarediensten. Kwaliteitssoftware waar voorheen alleen grote bedrijven toegang toe hebben. Want ze leefden in een wereld waar software op een pc moest worden geïnstalleerd. Dat er één keer per week een IT-man langskwam en hielp met het onderhoud.

Opeens zie je nu een explosie aan nieuwe producten en diensten op de markt die innoverend zijn. En consumenten hebben er op een andere manier mee te maken. Als je Instagram gebruikt, of Evernote, Pinterest, Flipboard, alle moderne consumentendiensten zijn gebaseerd op de cloud. Anders zouden ze nooit kunnen werken.

Alle gegevens die verschijnen op je apparaten staan in de cloud. Welke naam het ook is, of het een iCloud is of een AWS-cloud, de apparaten zijn slechts een deur daarnaartoe.

Als je Netflix kijkt, dat net in Nederland is gelanceerd, dan kijk je het vanuit de Amazon-cloud. Er is geen moderne consumentendienst meer die is gebaseerd op hardware.

Tijdens zijn presentatie op de AWS Summit toonde Vogels enkele slides van het verkeer op Amazon.com in november. Dan vinden 'Black Friday' en 'Cyber Monday' plaats, de twee grootste winkeldagen van de VS. Om het verkeer op die dagen aan te kunnen, zijn extra servers nodig die normaal gesproken overbodig zijn.

U noemde Netflix al. Dat is op het gebied van online video ook een concurrent van jullie. Zijn concurrenten terughoudend als het gaat om gebruik van AWS?

Het is voor ons echt belangrijk dat mensen zich realiseren dat AWS en Amazon.com twee compleet gescheiden zaken zijn. Amazon.com gebruikt AWS net als elke andere klant. Op deze schaal kan dat niet anders.

Je kan niet zeggen: Amazon gaat rechts, de rest gaat links. Dat werkt niet. Je kan alleen een platform bouwen als je kan garanderen dat iedereen dezelfde toegang heeft.

Bovendien stelt onze privacyverklaring dat we niet naar je data kijken. We kijken niet naar je systeem. Ze kunnen er dus van verzekerd zijn dat privacy is gegarandeerd en dat data niet lekt, niet naar hun concurrenten, niet naar Amazon.com en niet naar iemand anders.

U zei vandaag dat Amazon geen onderdeel is van PRISM. Maar u moet zich wel aan de Amerikaanse wet houden en data overhandigen als dat wordt verzocht.

We moeten ons aan alle wetten houden, niet alleen de Amerikaanse.

Is dat nog altijd een risico voor klanten?

Als je je gevoelige zakendata en persoonsgegevens versleutelt, heeft de klant de leiding. Hij is degene met de sleutels

Als je dat soort data hebt, is het verstandig om het te versleutelen. Of het nou gaat om de Amerikaanse overheid of de Nederlandse overheid of nog iemand anders, het wordt dan altijd een gesprek tussen de autoriteiten aan de ene kant en de klant aan de andere kant, want de klant is de enige met toegang tot de data. Voor Amazon is het alleen een zak bits.

Veel bedrijven die zich zorgen maken doen dit op dit moment al.

Wat vindt u dan van het voorstel om een Europese cloud op te richten?

Ik vind het totaal onnodig. Wij hebben de afgelopen jaren al getoond dat we de gegevens van onze Europese klanten veilig kunnen houden, we kunnen garanderen dat  hun data de EU niet verlaat en dat onze versleuteling sterk genoeg is om klanten te helpen zichzelf te beschermen.

Ik ben ook onderdeel van het European Cloud Partnership, de organisatie die hier aanbevelingen over geeft. Het is nog een vroeg stadium. Het duurt nog wel even voordat we hier een resultaat van zien.

Dit jaar heeft Amazon een ontwikkelingscentrum geopend in Nederland. Waarom hier?

Toegang tot talent. Er is geweldig technisch talent in Nederland.

We hebben over de hele wereld ontwikkelingscentra. Dit jaar hebben we er bijvoorbeeld ook één geopend in Berlijn. Ook puur voor het talent daar. We hebben besloten dat er geweldig talent is in Nederland dat we wilden aannemen.

Welke Nederlandse startups bewondert u?

De lijst is lang: Mobypicture, Layar, Fashiolista, Usabilla, Foodzy… De jongens die werkten aan Wetransfer, Kuvva en Presentplus.

Ik ben mentor van een aantal startups hier in Amsterdam. De afgelopen vier, vijf jaar kom ik hier af en toe naartoe om te praten over hun verdienmodel en over technologie.

Is de startupwereld in die jaren veranderd?

De introductie van de cloud heeft het makkelijk gemaakt om sneller te gaan. De meeste startups bij broedplaatsen als Rockstart gebruiken diensten van AWS. Vroeger hadden ze een heel serverpark nodig gehad. Het was dan veel moeilijker om een bedrijf te beginnen.

De ontwikkeling van bedrijven gaat veel sneller. Vroeger moest je veel geld ophalen voordat je je dienst kon bouwen, maar nu kan je bijna voor niets beginnen. Er is geen jong bedrijf vandaag dat geen gebruik maakt van clouddiensten.

Komen succesvolle startups nog steeds vooral uit de VS?

Human, de jongens die activiteitsmeting doen, hebben hun dienst ontwikkeld in Amsterdam met soms tripjes naar Silicon Valley. Ook Wetransfer is zeer succesvol.

Een ander bedrijf dat ik leuk vind, Floorplanner, zit niet eens in Amsterdam, maar al sinds 2007 in Rotterdam. Ik denk niet dat zij naar de VS willen verhuizen.

Het is cool dat je door de cloud wereldwijd kan opereren zonder echt wereldwijd te hoeven zijn. Nog een goed voorbeeld is Israël. Er zijn daar zo veel startups, maar geen enkele richt zich op de Israëlische markt, omdat die nog kleiner is dan de Nederlandse markt.

Maar toch blijven ze in Israël. Dat geldt ook voor Nederland en andere Europese landen. Ik denk niet dat je naar de VS hoeft te gaan om succesvol te zijn.

Wat heeft de toekomst in petto voor AWS?

We zullen elk jaar nieuwe functies en diensten lanceren. Maar prioriteit nummer één blijft veiligheid en privacy. Dat komt boven alles. We halen technici uit functie-ontwikkeling voor beveiliging en privacy als dat nodig is.

Wanneer komt de webwinkel Amazon.com naar Nederland?

Daar heb ik geen nieuws over. Amazon kijkt altijd naar internationale uitbreiding, maar we hebben daar op het moment niets over te zeggen.