LONDEN - Het uitwisselen van muziek, films, computerspellen en software is drastisch toegenomen. Volgens onderzoek van de Britse technologieonderneming CacheLogic wordt nu twee keer zoveel aan illegale bestanden opgehaald dan een jaar geleden.

Snellere internetverbindingen en kleinere bestandsformaten veroorzaken vooral de toename. CacheLogic schat dat computers dagelijks 10 miljoen gigabytes aan data de wereld over laten gaan. Dit komt ruwweg neer op ongeveer drie miljard liedjes of vijf miljoen films.

Uitwisselaars

Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Amerikanen nog altijd de grootste 'uitwisselaars' van muziek en ander entertainment zijn: 55 op de honderd mensen die bestanden ophalen, zijn Amerikanen. Duitsland, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië zijn echter sterk in opkomst.

Nederland is nummer acht op de ranglijst van dertig landen met een aandeel van 1 procent. Daarmee laat het wel 'breedbandlanden' als Zuid-Korea en Zweden achter zich.

Mythes

CacheLogic maakt uit zijn onderzoek op dat de juridische strijd van de platen- en filmindustrie tegen het illegale kopiëren maar weinig oplevert. "Een van de grootste mythes die door de muziekindustrie naar voren wordt gebracht - dat ze de oorlog tegen het uitwisselen van bestanden aan het winnen zijn - is simpelweg onjuist", aldus Andrew Parker, de oprichter van de onderneming. "Het is kwestie van verplaatsing. Gebruikers gaan gewoon naar nieuwe netwerken."

Volgens de internationale muzieklobby, verenigd in IFPI, is tussen januari en juni het aantal illegale muziekbestanden op internet juist met 100 miljoen afgenomen tot 800 miljoen. Dat het aantal opgehaalde bytes toeneemt, komt door de grotere filmbestanden, aldus een woordvoerder van de organisatie.