AMSTERDAM - Stichting Brein wil nog dit jaar internetgebruikers gaan aanpakken die via zogenoemde uitwisseldiensten muziek aanbieden, zo meldt Webwereld. Volgens Tim Kuik van Stichting Brein zijn de voorbereidingen al begonnen: "Er moet nog een aantal stappen worden ondernomen voordat de eerste vorderingen bij gebruikers op de deurmat vallen."

Tim Kuik reageert met deze uitspraak op het interview met Theo Roos, directeur van Universal Music, in het NRC Handelsblad. Roos zegt dat Brein "waarschijnlijk al dit najaar, zeker begin volgend jaar" actie zal ondernemen tegen indivuduele gebruikers.

'Postzegeluitspraak'

Een grote opsteker voor Brein is de recente 'Postzegeluitspraak'. Een Tilburgse postzegelhandelaar had een zaak aangespannen tegen internetportal Lycos. De postzegelhandelaar wilde naam en adresgegevens van een persoon die via een Lycos-homepage een lastercampagne tegen hem was gestart. De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat Lycos de gegevens aan de man moest verstrekken.

Voor Stichting Brein een gunstige uitspraak. Om adresgegevens te achterhalen van 'illegale' uploaders moet Brein immers ook aankloppen bij de betreffende internetproviders.

Consumentenbond

De Consumentenbond is het niet eens met de voornemens van Brein: "De digitale muziekgebruiker dreigt beboet te gaan worden dankzij de aangekondigde acties van de 'piraterij-politie'. Deze stichting beschuldigt consumenten al jaren van massale diefstal."

"Zij meent dat voor iedere kopie die nu gemaakt wordt, het orgineel gekocht zou zijn als de mogelijkheid om te kopiëren niet zou bestaan. Ondertussen wordt al wel voor ieder blanco cd'tje 42 eurocent afgedragen aan rechthebbenden via Stichting de Thuiskopie," aldus de Consumentenbond.