AMSTERDAM - De Amerikaanse filmindustrie (MPAA) vreest groeiende piraterij door de komst van snellere internetverbindingen. Zo blijkt uit een onderzoek van de MPAA, gehouden onder 3600 internetters in acht landen, waaronder Australië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Korea, Engeland en de VS.

Vooral in Korea wordt er steeds meer gedownload en minder gekocht. Volgens het onderzoek hebben ongeveer 98 procent van de Koreanen toegang tot breedband internet. Bijna 60 procent van deze internetters heeft toegegeven wel eens een film te downloaden. Een op de drie zegt daardoor minder naar de winkel te gaan om een film te kopen of naar de bioscoop te gaan.

De MPAA zegt verder dat de inkomsten uit films in 2003 met 4 procent is gedaald. In 2003 werd er wereldwijd 1,57 miljard uitgegeven aan films, vergeleken met 1,64 miljard in 2002. De MPAA heeft nog geen cijfers over 2004.

Ook maakt de Amerikaanse filmindustrie zorgen over de houding van de downloadende internetter. 69 procent gelooft niet dat het downloaden van films problemen oplevert. Meer dan 50 procent gaat gewoon door met downloaden. De MPAA gaat is nu een campagne begonnen om de mensen op de gevolgen van het illegaal downloaden van films te wijzen.