VELDHOVEN - ASM Lithography heeft maandag de tegenaanval ingezet op Nikon. De Nederlandse fabrikant van chipmachines heeft in de Verenigde Staten een klacht ingediend tegen zijn Japanse concurrent wegens patentbreuk. Dat heeft ASML maandag bekendgemaakt.

In december uitte Nikon soortgelijke beschuldigingen tegen ASML. Tegen die beschuldigingen heeft ASML bezwaar ingediend. Het zijn in de ogen van het Veldhovense bedrijf pogingen om de concurrentie op de markt voor chipmachines in te dammen. Dat gaat tegen de mededingingswetten in, aldus ASML.

Het draait om vijf patenten waar beide bedrijven aanspraak op maken. Nikon diende eind vorig jaar een klacht in bij de Amerikaanse commissie voor internationale handel (ITC) in Washington over deze vindingen.

ASML heeft, naar nu bekend is geworden, in februari een tegenklacht ingediend, waarin het stelt dat Nikon octrooirechten van ASML schendt. Twee patenten zou Nikon op onrechtmatige wijze bij het Amerikaanse patentbureau hebben verkregen, aldus ASML.