Streamingdienst Netflix gaat behalve in Amerika in de toekomst mogelijk ook films of series maken in Nederland.

Als het bedrijf het juiste project kan vinden, dan zou het daar interesse in hebben, stelt CEO Reed Hastings in een interview met NUtech.

Vanaf woensdag is Netflix ook beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Hoeveel films en series precies beschikbaar zijn in Nederland, willen bestuurders van de dienst niet zeggen. Wel zegt het bedrijf het aanbod binnen een jaar te willen verdubbelen.

Het Nederlandstalige aanbod lijkt vooralsnog beperkt: in de categorie met films en series van Nederlandse bodem worden woensdag 74 titels getoond, waaronder enkele tientallen films. Ook zijn voorstellingen van cabaretiers als Hans Teeuwen, Jochem Myjer en Herman Finkers beschikbaar.

Documentaires

In de VS maakt Netflix inmiddels met enige regelmaat zelf tv-series, waaronder het goed ontvangen House of cards en Orange is the new black. Er wordt ook gewerkt aan eigen documentaires en voorstellingen van stand-up comedians.

Het bedrijf produceerde in samenwerking met de Noorse tv-zender NRK1 al de misdaadserie Lilyhammer. Verder heeft Netflix buiten de VS nog geen eigen series gemaakt. 

"We hebben nog geen Zweeds equivalent en nog geen Nederlands equivalent, maar daar staan we wel open voor", zegt Hastings. "Daar moeten we nog het juiste verhaal voor vinden."

Snelheid

Volgens de CEO is Nederland een aantrekkelijk land voor Netflix omdat de internetsnelheden hoog liggen en veel mensen smartphones en tablets hebben. "Dat is een kern-element van ons succes. Mensen die van nieuwe technologie houden."

Chief content officier Ted Sarandos, verantwoordelijk voor het kopen van licenties op films en series, voegt daaraan toe dat ook de Nederlandse netneutraliteitswet aantrekkelijk is voor Netflix. 

In Amerika willen providers grote bandbreedteverbruikers als Netflix en Youtube laten betalen voor een 'voorkeursbehandeling' op de netwerken, die ervoor zou zorgen dat video's op hoge snelheid beschikbaar zijn.

Concurrentie

Netflix zegt niet hoeveel abonnees het in Nederland hoopt te werven. Buiten de VS worden ledenaantallen ook niet per land bekendgemaakt.

Over concurrentie van de aangekondigde streamingdienst van RTL en Videoland maar Hastings zich geen zorgen. "Dat gebeurt overal. We zien het als een compliment."

Vier vragen over Netflix