Netflix is sinds vandaag in Nederland beschikbaar. Wat houdt de videostreamingdienst precies in en wat heb je nodig om te kijken?

Netflix is een videostreamingdienst die vooral in de VS erg populair is. Na onder andere het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië is Netflix ook in Nederland te bekijken. De dienst kost 8 euro per maand, er kan dan onbeperkt gekeken worden.

De streamingdienst heeft hier nog niet zo'n groot aanbod als in de VS, waar duizenden films worden aangeboden. Hoe groot het aanbod in Nederland is maakt Netflix later vandaag bekend.

Wat is het aanbod?

Wel is al duidelijk dat er zowel Nederlandse films als series via Netflix te kijken zijn. Met films als New Kids Turbo, Alles is Liefde, Komt een Vrouw Bij de Dokter en Gooische Vrouwen is het Nederlandse aanbod echter nog niet zo groot als het internationale aanbod. Netflix biedt ook cabaretshows aan, zoals die van Hans Teeuwen.

De nieuwste films in dat aanbod zijn grofweg twee jaar oud en ook van nog lopende televisieseries als Dexter is het nieuwste seizoen nog niet beschikbaar.

De allernieuwste films en series biedt Netflix dus niet. Ook biedt de dienst exclusieve series als Game of Thrones niet aan, daarvoor moet je bij het duurdere HBO zijn, dat qua insteek niet echt met Netflix te vergelijken is.

Wel maakte het bedrijf al bekend van 2014 de nieuwste Disney-films in Nederland te gaan aanbieden. Ook wordt dan het aanbod van films en series van Sony fors uitgebreid.

Ook heeft Netflix een groeiend aanbod eigen series. In tegenstelling tot reguliere tv-series wordt er niet één aflevering per week uitgebracht, maar is een seizoen ineens beschikbaar. Het gaat om series als House of Cards met Kevin Spacey en comedyserie Arrested Development.

Hoe meld je je aan?

Netflix kost standaard 8 euro per maand. Er kan dan met één account op twee apparaten tegelijk worden gekeken. Wie op vier apparaten tegelijk wil kijken, betaalt 12 euro per maand.

Betalen kan met creditcard of door middel van iDeal-bankoverschrijving. Op elk Netflix-account kunnen tot vijf gebruikers worden aangemeld, die allemaal een gepersonaliseerd aanbod te zien krijgen.

Waar kan je op kijken?

De kracht van Netflix ligt in de beschikbaarheid op veel apparaten. Ten eerste is de dienst vanuit de browser op pc en Mac te gebruiken. Daarvoor is wel de plugin Microsoft Silverlight nodig. Middels bijvoorbeeld een hdmi-kabel kan de computer ook aan de tv worden verbonden.

Mobiel kijken kan ook, met apps voor iOS, Android en Windows Phone. Daarnaast kunnen Apple TV, Playstation 3, Xbox 360 en zowel Wii als Wii U gebruikt worden voor Netflix.

Maar ook veel smart tv's en Blurayspelers ondersteunen Netflix al. Nu de dienst in Nederland beschikbaar is, is er op de wat duurdere tv's van LG, Sony, Samsung, Philips, Panasonic en Toshiba een Netflix-app te vinden.

Hoe onderscheidt Netflix zich?

Netflix onderscheidt zich door zijn redelijk brede aanbod van zowel films als series. Het gaat daarbij niet om de nieuwste films en series, die zijn eerder in digitale videotheken als Pathe On Demand beschikbaar.

Wel leert Netflix constant van de gebruiker. De dienst leert van je kijkgedrag en houdt daarbij extra rekening met de beoordeling die aan films en series te geven is.

Hoe meer je kijkt en beoordeelt, hoe beter de aanbevelingen worden. Daarbij is het ook mogelijk je Netflix-kijkgedrag automatisch naar Facebook te delen, al is dat geen vereiste.

Bij het kijken van series gaat Netflix automatisch verder naar de volgende aflevering. Netflix moedigt dan ook het zogenoemde binge watching aan; een heel seizoen in één keer kijken.

Stop je toch halverwege met het kijken van een film of serie, wordt de pauze-positie onthouden en gesynchroniseerd tussen apparaten. Je kan dus op de tv pauzeren en op een tablet verder kijken.