Microsoft neemt een groot deel van Nokia over. Hoe zit het precies en waarom doet Microsoft dit? NUtech beantwoordt vijf vragen.

Wat heeft Microsoft precies gekocht?

Voor 3,79 miljard euro heeft Microsoft de afdeling Devices and Services van Nokia gekocht. Die afdeling wordt volledig eigendom van Microsoft, en alle 32.000 medewerkers krijgen een nieuwe werkgever.

Daarnaast heeft Microsoft een licentie op de patenten van Nokia gekocht, voor het bedrag van 1,65 miljard euro. Die licentie duurt 10 jaar, maar Microsoft heeft het recht om de deal tot in het einde der tijden te verlengen.

Microsoft koopt ook het recht om gebruik te maken van het HERE-platform van Nokia. Onder de naam HERE ontwikkelt Nokia kaarten en navigatiediensten. Het bedrag dat Microsoft zal betalen als klant van HERE is niet bekend.

Stephen Elop, de CEO van Nokia, zal hoofd van de Devices-afdeling van Microsoft worden. Hij werkte van 2008 tot 2010 ook al voor Microsoft.

Stephen Elop

Stephen Elop
Stephen Elop
Foto: AFP

Ook andere bestuurders van Nokia die betrokken zijn bij Windows Phone zullen voor Microsoft komen te werken.

Waarom heeft Microsoft dit gedaan?

Volgens velen heeft Microsoft veel te laat gereageerd op de smartphonerevolutie, toen deze werd ingeluid door Apples iPhone. 

Het bedrijf maakte wel het besturingssysteem Windows Mobile, maar het zag niets in telefoons die zonder stylus moesten worden bestuurd. Tijdens een berucht interview lachte Steve Ballmer, de huidige CEO van Microsoft, de iPhone simpelweg uit.

Met Windows Phone maakte Microsoft vervolgens een besturingssysteem dat goed werd ontvangen, maar dat direct forse concurrentie moest weerstaan van het al langer bestaande iOS en Android.

Nokia was het enige bedrijf dat besloot voornamelijk Windows Phones te zullen maken. Andere fabrikanten, zoals HTC en Samsung, hebben wel eens een Windows Phone gemaakt, maar richten zich voornamelijk op Android.

Inmiddels is 81,6 procent van alle verkochte Windows Phone-toestellen een Nokia Lumia-telefoon. Met de overname koopt Microsoft dus niet alleen een smartphonefabrikant, maar gaat het ook profiteren van het leeuwendeel van de verkopen van het eigen besturingssysteem.

Momenteel hebben Nokia en Microsoft een deal waardoor Nokia minder dan 10 dollar betaalt aan Microsoft per verkocht Lumia-toestel. Dat blijkt uit een presentatie (.pdf) die Microsoft online heeft gezet na de overname.

Omdat Microsoft in de toekomst de volledige winst van alle Lumia-verkopen zal opstrijken, verwacht het bedrijf meer te gaan verdienen aan zijn Windows Phones. Het bedrijf schat de winstmarge op meer dan 40 dollar per verkochte telefoon.

Ook de Asha-telefoons en andere feature phones van Nokia zijn vermoedelijk een belangrijke reden dat Microsoft interesse heeft in de overname.

Nokia 105

Nokia 105
Nokia 105
Foto: Nokia

Van alle telefoons die Nokia verkoopt, is nog steeds 87,9 procent een 'feature phone', oftewel een niet-smartphone. De telefoons uit de Asha-reeks verkopen onder meer in Azië en Afrika zeer goed.

Met dat soort telefoons valt echter wel minder mee te verdienen: de Nokia 105 kost slechts 15 euro.

De verkoop van Asha-telefoons loopt bovendien sterk terug, terwijl er steeds meer Lumia's worden verkocht. In het tweede kwartaal van 2013 waren dat er 7,4 miljoen.

Is dit een groot risico voor Microsoft?

Microsoft-CEO Steve Ballmer noemt de overname in een brief aan medewerkers een 'gewaagde stap naar de toekomst' van zijn bedrijf. 

Door Nokia over te nemen ligt het succes van Windows op de mobiele markt nu in Microsofts eigen handen. In die zin neemt Microsoft een groot risico op zich.

Mogelijk was het echter risicovoller om zelf geen Windows Phone-hardware te maken: in dat geval was Microsoft deels afhankelijk van anderen om het systeem een succes te maken.

Aan de kant van Nokia bestond in ieder geval al langer ontevredenheid over de samenwerking tussen de twee bedrijven. Een bestuurder van Nokia zei ontevreden te zijn met de vooruitgang van Windows Phone. Microsoft zou vaker updates moeten uitbrengen, stelde vice-president Bryan Biniak.

"We willen als bedrijf gewoon niet afhankelijk zijn van een ander en wachten tot die het uiteindelijk goed heeft", zei hij. Daar is nu dus een einde aan gekomen.

Wat gebeurt er nu met Windows Phone?

Of de ontwikkeling van Windows Phone wezenlijk zal veranderen, is onduidelijk.

Microsoft heeft in ieder geval direct duidelijk gemaakt dat ook anderen nog Windows Phones kunnen blijven maken. Volgens het bedrijf zijn ook andere fabrikanten belangrijk voor het succes van het systeem.

De 8X, een Windows Phone van HTC

De 8X, een Windows Phone van HTC
De 8X, een Windows Phone van HTC
Foto: NU.nl/Joost Nederpelt

Toch valt te betwijfelen of andere smartphonemakers er interesse in zullen hebben om de concurrentie aan te gaan met Microsoft zelf. 

Makers van Android-apparaten bevinden zich deels in een soortgelijke positie, omdat Google zelf Android-apparaten maakt met Motorola. Motorola heeft echter een zeer beperkt deel van de markt in handen.

Als anderen tegen Nokia/Microsoft willen concurreren, moeten ze het opnemen tegen verreweg de grootste speler op de Windows Phone-markt. Voorlopig ligt het dus voor de hand dat het grootste deel van de Windows Phones uit de fabrieken van Nokia komt.

Wat blijft er nu nog over van Nokia?

Nokia heeft nog verschillende afdelingen die compleet onafhankelijk blijven van Microsoft. Zo is de maker van netwerkapparatuur Nokia Siemens Networks (NSN) nog volledig in handen van Nokia. Het bedrijf kocht het belang van partner Siemens onlangs uit voor 1,7 miljard euro.

Ook de HERE-afdeling van Nokia, die kaarten en navigatiediensten maakt, blijft in handen van Nokia. Wel wordt Microsoft vermoedelijk een van de grootste klanten van deze afdeling.

Hoewel Microsoft een licentie neemt op de patenten van Nokia, blijven deze wel eigendom van het Finse bedrijf. Het kan deze dus ook aan anderen blijven licentiëren.