AMSTERDAM - De helft van alle draadloze netwerken is nauwelijks beveiligd, dit blijkt uit een onderzoek van computerblad PCM. Het blad heeft zo'n 1000 kilometer afgelegd in woonwijken en bedrijfsparken en kwam tot de conclusie dat bij vijftig procent van de gevonden draadloze netwerken het eenvoudig was om vertrouwelijke documenten van het draadloze netwerk af te halen was.

Het probleem zit volgens PCM in het feit dat zo'n access point (model zeepdoosje met twee antennesprieten) kinderlijk eenvoudig aan te sluiten is: "inprikken op het computernetwerk en het werkt. Zo´n wireless access point (wap) is al voor 75 euro te koop, en een insteekkaartje (om het wap te laten communiceren met de pc of notebook) ligt voor circa 35 euro in de winkel."

Overigens is bij nieuwere notebooks zo´n apart insteekkaartje overbodig: hierin is de draadloze WiFi-techniek al ingebouwd. "Dankzij de eenvoudige techniek is een draadloos netwerk dus letterlijk binnen twee minuten in de lucht. En omdat het meteen werkt, vergeten veel mensen hun beveiliging goed in te stellen. Helaas geef je hiermee ook anderen (bijvoorbeeld iemand met een draagbare computer die parkeert voor een bedrijfspand of woonhuis) toegang tot het netwerk."

Het binnendringen van andermans netwerk is kinderlijk eenvoudig. Wie met een gewoon notebook een rondje rijdt in een woonwijk of op een industrieterrein, ontdekt al snel tientallen draadloze netwerken. In Windows XP krijg je hiervan telkens automatisch een melding. Even op het betreffende netwerk klikken en je surft over internet via het netwerk van een ander. Echter, behalve surfen is vaak ook meer mogelijk. Want vaak zijn ook andere computers op het netwerk zichtbaar.

PCM trof het volgende aan:

. Belastingaangiften van particulieren
. Aanmaningen (van een autofabrikant) met daarin betalingsregelingen
. Tientallen rapporten voor kinderen bij een docent
. Een samenlevingscontract
. Honderden digitale foto´s
. Een stage-beoordeling
. Tientallen cv's en sollicitatiebrieven

Een draadloze verbinding is echter makkelijk te beveiligen. "Alle draadloze netwerken hebben een ingebouwde wep-encryptie die een redelijke beveiliging biedt tegen indringers. De nieuwste draadloze apparatuur gebruikt wpa-encryptie waarmee het draadloze netwerk net zo veilig wordt als een bedraad netwerk. Een eindgebruiker hoeft de encryptie alleen te activeren (een klusje van 5 minuten) om veilig te kunnen werken."