De geheime dienst NSA betaalt Amerikaanse providers honderden miljoenen dollars om stiekem toegang te krijgen tot communicatienetwerken.

Dat schrijft the Washington Post vrijdag op basis van nieuwe gelekte documenten.

Uit de begroting van de Amerikaanse geheime dienst blijkt dat er voor 2013 naar verwachting 278 miljoen dollar wordt uitgegeven aan programma’s om gegevens te kunnen aftappen. In 2011 was dat zelfs 394 miljoen dollar.

Het zou niet alleen gaan om betalingen om de kosten bij Amerikaanse providers te dekken, zo moet er bijvoorbeeld nieuwe apparatuur worden aangeschaft. De bedrijven zouden ook extra geld krijgen om winst te maken op het doorspelen van informatie. Daarbij zou geen sprake zijn van de tussenkomst van een rechter.

Experts laten aan the Washington Post weten dat het kwalijk is dat de bedrijven een vergoeding krijgen terwijl de gegevens ook via de rechter kunnen worden afgedwongen.

Jaren 70

Onder de Corporate Partner Access Project valt onder meer het bekende aftapprogramma PRISM. De Amerikaanse krant noemt echter ook programma’s als Blarney, Stormbrew, Oakstar en Fairview die al sinds de jaren 70 actief zijn.

Eerder werd al bekend dat NSA techbedrijven als Google, Yahoo en Microsoft betaalt om de kosten van verplichte taps te dekken. De vrijdag onthulde betalingen zouden veel verder gaan. Zo vrezen experts dat de bereidwilligheid om mee te werken van bedrijven veel groter wordt door extra betalingen. Bovendien zou mogelijk meer informatie dan noodzakelijk of toegestaan worden afgetapt.

De grote Amerikaanse providers zoals AT&T en Verizon wilden niet op het verhaal van the Washington Post reageren. Techbedrijven als Facebook, Google en Microsoft worden in de nieuwe documenten niet genoemd.

5 dingen die je moet weten over PRISM

Bekijk een overzicht van al het nieuws rond PRISM in het dossier