Op 2 september beginnen ongeveer 150 winkeliers in Leiden met een proef met nfc-betalingen.

Ongeveeer duizend klanten van ABN Amro, ING en Rabobank kunnen dan betalen met hun smartphone, meldt de organisatie donderdag. Zij kregen voor de proef een smartphone met nfc van de organisatie.

Bedragen onder de 25 euro kunnen zonder pincode worden afgerekend. Boven de 25 euro moet wel een code worden ingetoetst.

Nfc (near field communication) is een technologie die gegevens kan overbrengen als twee chips dicht bij elkaar in de buurt zijn.

Sneller

Volgens de initiatiefnemers heeft nfc als voordeel dat betalingen sneller gaan en dat er minder contant geld hoeft om te gaan in het bedrijfsleven, wat de veiligheid ten goede komt.

Winkels waar kan worden betaald met nfc lopen uiteen van broodjeszaken en boekenhandels tot supermarkten en de NS. 

ING begon in juni met het uitgeven van pinpassen die ook zijn voorzien van een nfc-chip. Dit jaar worden ongeveer 3 miljoen van zulke passen verstuurd. Een groep van 1400 mensen kan de pas al gebruiken in Leiden. De rest moet wachten tot begin 2014, wanneer de ING verwacht 'een stap verder' te zijn met contactloos betalen.

ABN Amro zegt al 60.000 nfc-passen te hebben verspreid. Eigenaren van die passen kunnen deze in Leiden al gebruiken. Alle passen die vanaf november 2013 verlopen, worden vervangen door een nfc-pas.