SEATTLE - Met 56,4 miljard dollar in kas lijkt er weinig aan de hand, maar Microsoft maakt zich zorgen over de toekomst. In een woorden tellende e-mail aan zijn personeel heeft Microsoft-topman Steve Ballmer gewaarschuwd voor 'grotebedrijvenziekten' als een stagnerende aandelenkoers en aanhoudende kostenstijgingen.

's Werelds grootste softwareconcern gaat daarom de broekriem aanhalen. Dit jaar wil Ballmer 1 miljard dollar aan kostenbesparingen realiseren. Al drie jaar stijgen de uitgaven sneller dan de omzet, vooral doordat de onderneming steeds meer kwijt is aan gezondheidszorg.

Ballmer herinnert zijn 55.000 werknemers eraan dat de beurskoers zich momenteel nog steeds rond het niveau van eind 1998 bevindt. Volgens de opvolger van Bill Gates worden er te weinig prioriteiten gesteld. Werknemers moeten meer rekenschap afleggen, realistischere doelen stellen en die dan ook halen, aldus de e-mail.

Ballmer, die bekend staat om zijn temperament, ziet weinig reden om de riante kaspositie te gebruiken voor een betere beloning van het personeel. Sommige werknemers hadden dit onlangs geopperd in een interne peiling. "Het geld is van de aandeelhouders, dus we moeten het investeren in nieuwe activiteiten of het teruggeven", aldus de topman.

De e-mail is in bezit gekomen van de zakenkrant The Wall Street Journal, die er woensdag uitvoerig uit citeerde. Ballmer lijkt vooral zijn aandeelhouders gerust te willen stellen. Al enige tijd ligt er druk op de fabrikant van veelgebruikte computerprogramma's als Windows XP en Word om aandelen terug te kopen. Later deze maand presenteert het concern zijn kwartaalcijfers. Sommige analisten houden er rekening mee dat Microsoft 40 miljard dollar gaat gebruiken voor een terugkoopprogramma.