Google heeft ervoor gepleit om een einde te brengen aan een rechtszaak over het verzamelen van gebruikersgegevens door Gmail.

Het bedrijf werd aangeklaagd omdat Gmail de e-mails van gebruikers scant en de inhoud gebruikt om advertenties te richten op specifieke types personenen. Dat is volgens de aanklagers een privacyschending.

In een document dat is ingediend bij een rechtbank in Californië vergelijkt Google dit echter met het versturen van een brief naar een zakelijke kennis. Mensen kunnen ook niet verrast zijn als een assistent van die kennis de brief opent, zo stelt Google.

De zoekgigant citeert een zaak uit 1979 van het Amerikaanse Hooggerechtshof, waarin werd gesteld dat 'een persoon geen rechtmatige verwachting van privacy heeft wat betreft informatie die hij vrijwillig doorgeeft aan derden'.

Origineel ging deze uitspraak over privacy rondom telefoonnummers. Het Hooggerechtshof bepaalde dat telefoonproviders mochten registreren welke nummers iemand allemaal belde, omdat dit nummer bij het bellen vrijwillig werd overhandigd aan de provider, zodat het gesprek kon worden gestart.

Erkenning

De Amerikaanse consumentenwaakhond Consumer Watchdog noemt het gebruik van het citaat een 'verbluffende erkenning' dat gebruikers van de diensten van Google geen privacy kunnen verwachten. "Google heeft eindelijk toegegeven dat het privacy niet respecteert", aldus John Simpson, directeur van de waakhond.

In het document stelde het bedrijf dat alle gebruikers van zijn diensten akkoord zijn gegaan met zijn gebruikersvoorwaarden, waarin staat dat hun gegevens mogen worden gebruikt om advertenties aan te passen.

"Google neemt de privacy en veiligheid van onze gebruikers zeer serieus, en recente rapporten die anders beweren zijn gewoon niet waar. Gmail beschikt over toonaangevende beveiligingsopties en privacy-maatregelen. Het maakt niet uit wie een e-mail naar een Gmail-gebruiker verzendt: de bescherming blijft gelden", aldus Google in een officiële reactie.

In verschillende landen liggen de voorwaarden van Google onder de loep in onderzoeken door privacywaakhonden. Bekijk een overzicht van de onderzoeken naar Google.