DEN HAAG - Automoblisten doen er goed aan niet blind te varen op routeplanners op internet. Een goede wegenkaart paraat houden, verdient aanbeveling. Dat stelt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

De belangenorganisatie ging aan de slag met dertien routeplanners. Bij elk onderzocht zij twaalf routes naar binnen- en buitenlandse bestemmingen. De bond kwam onder meer tegen dat de planners de reiziger over bussluizen en niet bestaande wegen leidden. Ook gaven die vaak geen alternatieve routes.

De dertien geteste routeplanners waren:
(tevens de uitslag)

. ViaMichelin
. route.anwb.nl
. Routemaster
. BP
. Leaseplan
. nl.map24.com
. Auto.ilse.nl
. Tiscali
. Lycos routeplanner
. Routenet
. Wanadoo routeplanner
. Auto.msn.nl
. VanAnaarB.nl

De routeplanner van Michelin scoort het hoogst, ook al is hij Engelstalig. "We zijn onder de indruk van de kaarten en alle extra informatie." ANWB en Routemaster zijn een goede tweede en derde. De ANWB is beter in de routebeschrijving en Routemaster scoort hoger op het onderdeel 'juiste route'.

Wanadoo, MSN en VanAnaarB sluiten de rij. Deze drie zijn eigenlijk niet te gebruiken, aldus de Consumentenbond. MSN stuurde de mensen over een bussluis en de routeplanner van Wanadoo is slecht uit het Frans vertaald, aldus de bond. "In route 5 is de Westerscheldetunnel onbekend en na de afslag bij Vlissingen-Oost zit u volgens de Wanadoo-planner in Scoondijke."