América Móvil is niet alleen geïnteresseerd in E-Plus, het Duitse kroonjuweel van KPN. Het concern van miljardair Carlos Slim ziet ook potentie in de Nederlandse markt.

Dat zegt de financiële rechterhand van Slim, Carlos García Moreno, maandag in een gesprek met het Financieele Dagblad (FD).

''Het is een geweldig bedrijf met geweldige bezittingen. Ze hebben alleen de langetermijnvisie nodig om de verborgen waarde te ontsluiten'', aldus de financieel bestuurder. Hij noemt het bod ''een natuurlijke evolutie'' van de Mexicaanse betrokkenheid bij het telecombedrijf. América Móvil heeft op dit moment bijna 30 procent van KPN in handen.

García Moreno wilde tegen de krant niet zeggen hoe zijn bedrijf staat tegenover de verkoop van KPN-dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica. De top van KPN heeft die geïnitieerd om met de opbrengst van 8,3 miljard euro de schuldpositie te repareren, maar de vraag is of het Mexicaanse bedrijf de verkoop niet zal proberen te blokkeren om een bruggenhoofd te houden voor verdere Europese uitbreiding.

Prematuur

De bestuurder gaf tegen het FD aan dat er nog geen standpunt is geformuleerd over E-Plus. Dat zal pas in oktober bij de aandeelhoudersvergadering gebeuren. Ook is het volgens hem nog ''prematuur'' om te zeggen of het huidige KPN-bestuur en topman Eelco Blok kunnen aanblijven na de overname. García Moreno zei dat zijn overleg met het Nederlandse bestuur tot nu toe ''in vriendelijke sfeer'' verliep.

Volgens De Telegraaf slaat América Móvil echter via bevriende hedgefondsen en zakenbanken aandelen KPN in. Zo verzekert hij zich nog voor de aandeelhoudersvergadering van een meerderheid en kan hij de voorgenomen verkoop van KPN-dochter E-Plus aan Telefónica Deutschland blokkeren. De krant baseert zich daarbij op ingewijden.

"Slim laat het niet op de aandeelhoudersvergadering aankomen”, aldus een zakenbankier met kennis van de aandelentransacties tegen de krant. ''Hij kan effectieve controle over KPN nu voor minder dan 2 miljard euro kopen”, verwees hij naar de bij te kopen aandelen tot een kleine 51 procent meerderheidsbelang. De overname van alle stukken tegen het bod van 2,40 euro per aandeel zou América Móvil zo'n 7 miljard euro kosten.