Een Amerikaanse rechter wil de afspraken die Apple in het vervolg met uitgeverijen mag maken aan strikte banden leggen, om nieuwe prijsafspraken te voorkomen.

Amerikaanse rechter Denise Cote overweegt Apple voor de komende vijf jaar te beperken deals met boekenuitgevers te maken, meldt Reuters. Met zo'n verbod wil de rechter voorkomen dat Apple opnieuw geheime prijsafspraken maakt.

Apple werd in juli schuldig bevonden aan het maken van prijsafspraken met de uitgevers. Door die prijsafspraken stegen de prijzen van e-books in de hele markt.

Verbod

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelde eerder voor dat uitgevers zich de komende vijf jaar niet meer mogen mengen in de prijsbepaling van e-books in Apples e-bookwinkel. Uitgevers vrezen nadeel te ondervinden aan zo'n regeling, omdat Apple zonder afspraken zelf de prijs kan stellen. Geeft Apple grote kortingen, zou dat nadelig uitvallen voor de uitgevers.

Ook sprak het Amerikaanse ministerie van Justitie van het toewijzen van een onafhankelijke toezichthouder, rechter Cote wil dat niet verplicht stellen. Wel wil Cote het voorstel doorvoeren Apple de komende vijf jaar beperkingen op te leggen bij het soort contracten dat zij met uitgevers afsluiten.

Bovendien zou Apple in de eerste twee jaar geen contracten mogen aangaan die het bedrijf beperkt kortingen te geven op e-books. Daarna zouden er nieuwe, gefaseerde onderhandelingen tussen Apple en uitgevers gestart kunnen worden, met steeds een half jaar tussen elk overleg. "Zo kan Apple op geen enkele manier met alle uitgevers tegelijk overleggen", aldus de rechter.

Strenger beleid

In plaats van een toezichthouder ziet de rechter graag dat Apple een nieuw en strenger beleid rondom het mededingingsrecht in zijn bedrijf gaat doorvoeren. Cote zegt niet meer maatregelen tegen Apple te willen doorvoeren dan noodzakelijk is.

Apple wil in hoger beroep gaan tegen de uitspraak dat het bedrijf aansprakelijk is. Eerder noemde Apple de opstelling van het Amerikaanse Ministerie van Justitie 'draconisch'.