AMSTERDAM - Steeds meer Nederlandse websites op internet maken hun pagina's ook goed toegankelijk voor gehancicapten. De campagne Drempels Weg, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is na een jaar geslaagd. De campagne wordt voortgezet door het Landelijk Bureau Toegankelijkheid.
Drempels Weg

Op dinsdag 9 april staan de deelnemers tijdens een feestelijke bijeenkomst stil bij het succes van de actie. Ook premier Kok zal de gelegenheid in theater Carré in Amsterdam bijwonen.

Internet opent voor de meeste gebruikers een heel nieuw venster op de wereld, maar voor gehandicapten bleek dat niet altijd op te gaan.

De organisatie van Drempels Weg zette vier ambassadeurs in die opkwamen voor de belangen van gehandicapten. Onder de ambassadeurs zat een visueel gehandicapte, een verstandelijk gehandicapte, een lichamelijk gehandicapte en een slechthorende.

Handicap

De lichamelijk gehandicapte ambassadeur Jacko van Dijk wees enkele sites bijvoorbeeld op de nadelen van kleine priegelmenuutjes die secuur muiswerk vereisen. Dat gaat niet zo makkelijk als je vanwege een spierziekte met je mond via een joystick je muis moet besturen.

De blinde Paul Erkens stuitte weer op een ander bezwaar. Hij werkt met een braille-leesregel en een spraak-synthesizer. Beide systemen werken perfect met teksten, maar raken de draad kwijt bij de icoontjes.

Theo van Leur is spastisch en heeft een verstandelijke beperking. Hij pleitte voor eenvoudiger taalgebruik en minder "toeters en bellen". "Geen afkortingen en Engelse termen, of ambtenarentaal. Dat is niet te volgen."

De organisaties namen de kritiek ter harte. Niet louter uit vriendelijkheid, maar ook omdat het de weg naar nieuwe klanten voor hen opende, zo ontdekte ook de boodschappenbezorgservice van supermarktgigant Albert Heijn, Albert.nl.

Feestelijk

De campagne ging op 28 maart vorig jaar van start met een grote manifestatie. Het doel is gehaald: honderd aanbieders van belangrijke websites pasten hun pagina's aan.

Het feestelijke programma in Carré wordt gepresenteerd door Frits Wester en Katja Schuurman. Op het programma staan optredens van onder anderen Hakim, Vincent Bijlo, Mathilde Santing, Eboman en Henk Westbroek.

/NETDrempels Weg wint internetprijsPolitieke sites ontoegankelijk voor gehandicaptenInternet wordt ook feest voor gehandicapten