De FBI hackt telefoons en computers om zo informatie over en van verdachten te krijgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk de microfoon van een Android-telefoon op afstand aan te zetten en gesprekken af te luisteren.

Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant the Wall Street Journal op basis van documenten en anonieme bronnen.

De software die wordt gebruikt om laptops en telefoons af te luisteren wordt geïnstalleerd via documenten, links en soms via een usb-stick. Hieronder drie voorbeelden waarbij het hacken van verdachten is gebruikt.

1.) 2007: Bommelding Washington

Al sinds in ieder geval 2005 zou de FBI bovengenoemde software gebruiken om ip-adressen, geïnstalleerde programma's en andere data te verzamelen zo blijkt uit documenten uit 2011 die in handen zijn van the Wall Street Journal. In 2007 gebruikte de FBI de software om een persoon op te zoeken die dreigde een bomaanslag te plegen in Washington.

De software zou alleen worden ingezet als andere opsporingmethoden niet werken. Ook in 2007 was dat het geval. "Als je dit inzet, doe je dat omdat het niet anders kan", aldus één van de bronnen.

Een medewerker van het ministerie van Justitie laat weten dat de toestemming voor dergelijke spionage per geval wordt bekeken. De persoon bevestigt dat de FBI dergelijke software inzet en dat dit onder meer wordt aangetoond door de zaak uit 2007. De overheid vroeg toen om toestemming een computer te hacken vanwege de bomdreiging hoewel uiteindelijk alleen metadata, en dus geen inhoudelijke berichten of gesprekken, zijn afgetapt.

2.) 2001: Veroordeling Nicodemo Scarfo

Uit eerdere zaken blijkt dat spionagesoftware ook in 2001 al werd ingezet. Bij de veroordeling van Nicodemo Scarfo, lid van een criminele familie en bende, gebruikte de FBI software om de toetsaanslagen van Scarfo te monitoren en zo het wachtwoord van versleutelde documenten te achterhalen.

De software zou geholpen hebben hem te veroordelen tot een gevangenisstraf van 10 jaar. Scarfo werd schuldig bevonden aan chantage, afpersing, illegaal goken en het ontvangen van gestolen goederen. Voor moord en poging tot moord werd hij vrijgesproken.

3.) 2013: identiteitsfraude

De FBI krijgt echter niet altijd toestemming voor het inzetten van de spionagesoftware. Eerder dit jaar wilden agenten toegang krijgen tot de computer van een verdachte van identiteitsfraude. De FBI wilde foto's nemen met de camera van de computer en zo zijn echte identiteit vaststellen.

Een rechter wees het verzoek echter af onder meer omdat niet duidelijk was hoe de FBI ervoor zou zorgen dat informatie over onschuldige mensen die werd verzameld te beperken.

De bronnen van de Amerikaanse zakenkrant stellen dat de FBI zorgt dat er alleen relevante data wordt afgetapt. Een speciaal controleteam bekijkt alle data die is verzameld en selecteert wat relevant is. Die informatie wordt doorgestuurd naar het onderzoeksteam waarna het controleteam zich niet meer met de zaak bemoeit. Of de overige data wordt vernietigd is niet duidelijk.

Zelf ontwikkelen

De FBI zou zelf software ontwikkelen en deels programma's van private bedrijven inkopen. De technieken die worden gebruikt zijn eigenlijk dezelfde als waar internetcriminelen gebruik van maken. De FBI zou volgens voormalig werknemers de software dan ook niet inzetten tegen hackers uit angst dat de praktijken openbaar worden gemaakt.

Het hacken van verdachten zou steeds vaker gebeuren omdat criminelen ook vaker nieuwe communicatietechnologieën gebruiken zoals online chat en versleutelde communicatie. Deze gesprekken zijn niet zo eenvoudig af te luisteren als het normale telefoonverkeer.

Onlangs stelde Europol al dat de Italiaanse maffia steeds vaker Whatsapp, Skype en Viber gebruikt.