AMSTERDAM - 'The Acadamy of Motion Picture Arts and Sciences' de organisatie achter de Oscar's, bekijkt een nieuwe technologie die moet voorkomen dat genomineerde films illegaal worden gekopieerd.

Vorig jaar probeerde de organisatie de films te beschermen door ze helemaal niet aan de Oscar jury te sturen. 'The Motion Picture Association of America', de maatschappij die de filmstudio's vertegenwoordigt, stopte vorig jaar met het verstrekken van de films vanwege de angst voor illegaal koppieren. De films die voor een Oscar genomineerd zijn, draaien vaak nog in de bioscopen of zijn officieel nog niet uitgebracht.

'The Acadamy of Motion Picture Arts and Sciences' is van plan om 6.000 dvd-spelers aan haar leden te sturen. De speciaal gecodeerde dvd's, worden gemerkt voor elk afzonderlijk lid van de Oscar jury en zijn alleen op zijn of haar persoonlijke dvd-apparaat af te spelen zo meldt de Engelse krant The Guardian.

De dvd-speler drukt ook een onzichtbaar watermerk af op de dvd elke keer dat deze bekeken wordt. Dit watermerk wordt zichtbaar wanneer iemand een camcorder heeft gebruikt om de film op te nemen. Het watermerk bevat informatie over de persoon aan wie de dvd-speler is toegestuurd.

Dezelfde watermerktechniek is vorig jaar gebruikt bij videocassettes verstrekt aan de Oscar jury. Op deze manier heeft de Amerikaanse politie een man kunnen opsporen en arresteren die van een lid van de Oscar jury een film had gekregen en honderden illegale kopieën daarvan heeft verkocht.

Van de filmstudio's wordt verwacht dat ze zelf gaan betalen voor een apparaat om de dvd's te coderen. Daarnaast moeten ze het bedrijf dat de technologie heeft ontwikkeld betalen voor het gebruik van de techniek.