Google werkt aan een aantal grote projecten zoals Google Glass en een zelfrijdende auto. De zoekgigant is echter ook controversieel vanwege machtsmisbruik, privacyschending en concurrentievervalsing. Vier grote onderzoeken naar de zoekgigant.

1.) Machtsmisbruik met Android

In Europa loopt een verkennend onderzoek naar machtsmisbruik van Google met het mobiele besturingssysteem Andriod. Ongeveer 70 procent van alle Europese telefoons draait op Android en Google zou die positie uitbuiten.

Dat is althans de klacht van zeventien bedrijven waaronder Microsoft en Nokia. Zij klagen bij de Europese Commissie dat Google eigen diensten voortrekt op Android-toestellen. Bijvoorbeeld Maps, Youtube en Gmail worden standaard geïnstalleerd. In Zuid-Korea is Google overigens al vrijgesproken van die klacht. De commissie voor eerlijke handel stelt dat het eenvoudig genoeg is andere apps te installeren.

In Europa is ook geklaagd over het feit dat Google Android gratis, en dus onder de kostprijs, aanbiedt aan smartphonefabrikanten. Het vooronderzoek zou al ruim een jaar lopen, maar is sinds de klacht in april werd ingediend verscherpt, zo stellen bronnen. Providers en smartphonefabrikanten zouden vragenlijsten hebben ontvangen.

Het is nog onduidelijk of de Europese Commissie een officieel onderzoek zal starten. Dat gebeurde wel na klachten over machtsmisbruik van Google met de zoekmachine. Eurocommissaris Joaquin Almunia verwacht wel dat ook Android onder de loep genomen wordt. 

2.) Concurrentievervalsing met Google.com

De zaak rondom vermeende concurrentievervalsing met Google's zoekmachine blijft maar duren. Inmiddels is voor de derde keer een schikkingsvoorstel van de zoekgigant afgewezen door de Europese commissie. Dit als gevolg van klachten door onder meer Microsoft. 

Google werd in eerste instantie beschuldigd van het hoger plaatsen van eigen websites en diensten, boven die van concurrenten. Daarna zijn ook klachten binnengekomen over de directe antwoorden die Google geeft als bijvoorbeeld wordt gezocht op: "Weer in Amsterdam"  of "50 dollar in euro". Bij deze zoekopdrachten geeft Google direct het antwoord zonder dat het bezoeken van een andere site nodig is.

Tot slot zou Google het surfgedrag van mensen gebruiken om gerichte advertenties te tonen op andere websites en klanten van het advertentienetwerk dwingen ook andere diensten af te nemen. Ook daar is de Europese Commissie niet blij mee.

Google heeft al meerdere malen wijzigingen voorgesteld waardoor links naar sites van derden duidelijker verschijnen tussen diensten van Google zelf. De commissie stelde in februari van dit jaar tevreden te zijn, maar wachtte toen nog de reactie af van de betrokken concurrenten. Inmiddels is het orgaan dus op zijn beslissing teruggekomen en verwacht het van Google betere voorwaarden via een vierde schikkingsvoorstel.

Met een schikking kan het bedrijf een flinke boete ontlopen. Ook in de VS en Canada lopen vergelijkbare onderzoeken.

3.) Privacyschending met Street View

In de meeste landen is de zaak rondom privacyschending bij opnames voor Google Street View opgelost. In sommige landen wordt echter nog onderzoek gedaan, moet Google nog concessies doen of is er nog geen definitieve uitspraak.

De ophef rondom Street View begon in 2010. Toen kwam aan het licht dat Google onnodig gegevens had verzameld bij het nemen van foto’s voor de dienst, waarbij mensen als het ware door straten kunnen lopen.

De privacygevoelige informatie werd door de Street View-voertuigen opgevangen. Daarbij gaat het om SSID’s en MAC-adressen van wifi-netwerken. Met behulp van deze informatie kan Google locatiediensten verbeteren. Ook gegevens die over onbeveiligde netwerken waren verstuurd, werden opgeslagen.

Google heeft altijd ontkend bewust informatie te hebben vergaard en heeft de data desgevraagd gewist. Ook in Nederland werd onderzoek gedaan en moest Google de gegevens wissen. In diverse andere landen kreeg de zoekgigant zelfs een boete van enkele miljoenen euro’s.

4.) Privacyschending in voorwaarden

Sinds maart 2012 hanteert Google een nieuw privacybeleid. Google mag de informatie van gebruikers uit alle diensten daardoor combineren. Er is geen apart beleid meer voor Youtube, Google+ of de zoekmachine. Bovendien is er geen opt-out-mogelijkheid waarbij de gebruiker aangeeft de informatie niet over verschillende diensten te willen delen.

Diverse privacywaakhonden doen onderzoek en hebben al geconcludeerd dat Google het beleid moet aanpassen. De zoekgigant stelt zich welwillend op en werkt samen met de waakhonden, maar tot nu toe is er toch niets gebeurd. 

In april van 2013 stelden de groep Europese privacywaakhonden daarom nog in de zomer actie te gaan ondernemen. In juni werd bekendgemaakt dat als Google niet binnen drie maanden het beleid aanpast, er boetes volgen. Dat deed het bedrijf niet en begin 2014 kreeg het daarom een boete van 150.000 euro van de Franse waakhond CNIL. In Spanje heeft Google eerder al een boete gekregen van 900.000 euro.

In Nederland concludeerde het College bescherming persoonsgegevens (CBP) afgelopen november ook dat Google de wet bescherming persoonsgegevens overtreedt. Het is voor gebruikers niet mogelijk het koppelen van informatie uit te zetten. Vooralsnog lijken daar in Nederland echter geen gevolgen aan verbonden te worden.