De site die ontwikkelaars van apps voor iOS en Mac gebruiken is na gehackt te zijn weer beschikbaar. De site werd vorige week donderdag gehackt en daarom door Apple offline gehaald.

Dat meldt Apple in een update. Donderdag zette Apple een statusscherm online waarop ontwikkelaars kunnen zien hoe de verschillende onderdelen van het ontwikkelaars-systeem weer werkend zijn.

Belangrijke onderdelen als iOS Dev Center, Mac Dev Center en iTunes Connect zijn weer beschikbaar. Dat betekent dat ontwikkelaars weer apps en updates ter beoordeling bij Apple kunnen indienen. Sommige onderdelen, zoals het ontwikkelaarsforum, zijn nog offline.

Apple haalde de gehele ontwikkelaarssite offline nadat een Britse beveiligingsonderzoeker de site wist te hacken en daarbij gegevens buitmaakte. Het zou daarbij gaan om namen, maillijsten en e-mailadressen.

De onderzoeker gaf de hack eerder deze week toe en zei daarbij geen kwade bedoelingen te hebben gehad. Apple heeft nog geen niet gecommuniceerd over de toedracht van de hack, of de langdurige downtime aan de beveiligingsonderzoeker is toe te schrijven is nog niet zeker.

Lees meer over Apple