Anti-spionagewet nipt verslagen in VS

Een voorstel dat spionage door de inlichtingendienst NSA aan banden zou leggen is in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nipt verslagen.

In totaal stemden 217 afgevaardigden tegen het amendement, terwijl er 205 stemmen voor waren, meldt persbureau Reuters.

De wetswijziging, die in het budget voor het ministerie van Defensie zou worden opgenomen, zou strengere voorwaarden hebben verbonden aan het elektronisch verzamelen van informatie door de NSA. De dienst zou niet meer op grote schaal telefoongegevens en andere 'metadata' kunnen opzoeken. 

In totaal stemden 94 Republikeinen en 111 Democraten voor. 134 Republikeinen en 83 Democraten stemden tegen het voorstel.

Sleepnet

"De overheid is te ver gegaan onder het mom van veiligheid", zei Republikein Ted Poe. "Stop de invasie van de overheid, het zoeken met een sleepnet. Krijg een specifiek bevel op basis van een redelijke verdenking of blijf uit ons leven."

Afgevaardigde Tom Cotton, eveneens Republikein, zei echter dat de verzamelde 'metadata' essentieel is om aanvallen door terroristen af te wenden.

"Als je wil zoeken naar een speld in een hooiberg, dan moet je de hooiberg wel hebben. Dit amendement is een bladblazer die de hele hooiberg wegblaast."

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Al het nieuws over PRISM in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie