DEN HAAG - Het aantal cafetaria's waar mensen illegaal via internet kunnen gokken neemt toe. Enige honderden snackbars hebben internetzuilen geïnstalleerd, die het gokken via het web mogelijk maken. Dat zegt J. van der Weerd, voorzitter van de sector fastfood en ijsbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland. In Nederland zijn ongeveer 5.000 cafetaria's.
Koninklijke Horeca Nederland

De internetzuilen zijn de moderne varianten op de oude gokkasten die sinds juni 2000 in cafetaria's en andere zogeheten laagdrempelige horeca-gelegenheden waren verboden. Via een computer logt een klant in op een gokpagina op internet. Een belkaart of creditkaart koopt hij aan de balie.

"Door nieuwe ontwikkelingen en onduidelijke regelgeving begeven steeds meer ondernemers zich op het randje", ziet Van der Weerd. De computerkasten vertonen vaak een opvallende gelijkenis met 'de eenarmige bandiet'.

Wet Kansspelen

De ministeries van Justitie en Economische Zaken erkennen de praktijken. "Wij weten dat het gebeurt", aldus een woordvoerder van Justitie. "De internetgokkasten vallen onder de wet Kansspelen en zijn dus verboden." Volgens hem is Justitie ermee bezig, maar hij wijst erop dat de handhaving formeel onder Economische Zaken valt.

Dat departement heeft exploitanten van gokkasten er vorige maand op gewezen dat de zuilen in cafetaria's niet worden gedoogd. In een brief aan de ondernemers wijst Economische Zaken erop dat een ondernemer eind vorig jaar al is veroordeeld wegens de gokkasten.

Veroordeling

Op 20 december werd hij door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een boete van 10.000 gulden waarvan 5000 voorwaardelijk (respectievelijk 4537 en 2269 euro). De rechtbank oordeelde dat de internetkasten speciaal waren ingericht op het gokken. Het uiterlijk van de zuilen had geen andere functie dan gokken en verrekening van eventuele winsten.

De door EZ aangestelde toezichthouder op de speelautomatenbranche, Verispect, heeft inmiddels de controle op de kasten vergroot. Volgens een woordvoerder van Economische Zaken is de uitkomst van deze verscherpte controle nog onbekend. Daarna buigen volgens hem de diverse departementen zich over de kwestie.