Binnen Europa besteden Nederlanders het meest van alle landen aan ICT. Wereldwijd besteden alleen Zuid-Koreanen en Australiërs een groter deel van hun inkomen aan telecom, internet en gadgets.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waarin 34 ontwikkelde landen samenwerken.

Nederlandse huishoudens geven net iets minder dan 6 procent van hun inkomen uit aan ICT. Alleen Zuid-Korea en Australië steken daar bovenuit, met beiden iets meer dan 6 procent van het inkomen.

Luxemburgers geven gemiddeld het minst uit aan telecom en internet: slechts 2,49 procent van hun inkomen. Ook in Italië, Griekenland en België zijn de uitgaven een stuk lager.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van OECD. Landen met * zijn schattingen door OECD. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Stijging

Nederlanders besteedden in 2011, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, 4,1 procent van hun inkomen aan telecom en internet. Ook uitgaven aan telefoons zijn daarbij inbegrepen. Aan andere gadgets, zoals camera's en pc's, gaven Nederlanders 1,87 procent van hun inkomen uit.

De uitgaven aan telecom stegen scherp in de jaren '90 en de eerste jaren van het nieuwe millenium. Vanaf 2006 zijn de uitgaven aan telefoons en internet echter weer gedaald van 4,7 procent van het inkomen naar 4,1 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van OECD. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vaste telefoon

Uit het rapport van de OESO blijkt verder dat Nederlanders massaal hun vaste telefoonlijn opzeggen. Er waren in 2011 naar schatting zo'n 3,5 miljoen vaste lijnen. In 2004 waren dat er nog meer dan twee keer zo veel.

Nederland telt zo'n 21 vaste telefoonaansluitingen per 100 inwoners. In het buitenland hebben nog veel meer mensen een vaste telefoon. In Canada zijn er 52,8 vaste lijnen per 100 inwoners en in het Verenigd Koninkrijk zijn dit er 48,2. Het gemiddelde van alle OESO-landen is 34,5 aansluitingen per 100 inwoners.

Breedband

Zoals de afgelopen jaren al vaker bleek loopt Nederland voorop als het gaat om het aantal breedbandaansluitingen, met ruim 39 aansluitingen per 100 inwoners. Van de OESO-landen heeft alleen Zwitserland er meer, met ruim 41 breedbandverbindingen per 100 inwoners.

Ook qua gemiddelde beschikbare snelheid loopt Nederland voorop. Alleen Zweden en Japan hebben sneller internet. Door de beschikbaarheid van snel glasvezelinternet is de gemiddelde prijs van Nederlands internet ook bij de laagsten van de wereld. Internetten kan in Nederland al voor een maandprijs van 0,08 dollar per Mbit.

Mobiel internet 

Qua prijs en snelheid van mobiel internet loopt Nederland echter achter op een fors aantal landen. Op beide gebieden zit Nederland in de middenmoot. Korea, Griekenland en Canada hebben allen veel sneller mobiel internet. 

Nederlanders hebben veel vaker alles-in-één-abonnementen, waar tv, internet en telefonie in gebundeld zijn. Zo'n 64 procent van alle huishoudens heeft een combi-abonnement.

Finnen hebben in minder dan 20 procent van de gevallen zo'n deal en ook in Zuid-Europa om het veel minder vaak voor.