De politie waarschuwt donderdag voor een nieuwe vorm van skimmen. 'Card trapping' is ook in Nederland in opkomst, maar hoe werkt het precies?

Card trapping is precies wat de naam doet vermoeden. Criminelen zorgen ervoor dat de kaart van een klant in de pinautomaat blijft zitten.

Klem

Dit is mogelijk door een klem, tape of touw in de pinautomaat te plaatsen. Dat gebeurt via een soort opzetstuk dat op de normale kaartlezer geplaatst wordt. Op die manier blijft de pinpas in de automaat zitten als de transactie is afgerond. Klanten denken dan dat de pinpas is ingeslikt en lopen weg om later hun bank te bellen.

De criminelen kunnen vervolgens de pinpas wel verwijderen met bijvoorbeeld een pincet. De pincode hebben ze dan afgekeken tijdens het pinnen of er is een laag over de toetsen heen geplaatst die automatisch 'meeleest'.

Cash trapping

Deze manier van fraude wordt ook wel de Lebanese Loop genoemd. Er bestaat ook een variant van card trapping waarbij geld wordt tegengehouden. Dit wordt cash trapping genoemd en zorgt er dus voor dat het opgenomen geld niet uit de pinautomaat komt. De klant gaat er dan vanuit dat er een defect is en vertrekt.

Schade

In dat geval is de pinpas echter niet buitgemaakt en zal de schade dus nog meevallen. Bij card trapping kan de schade veel hoger zijn omdat de criminelen zowel de pas als de pincode hebben. Afhankelijk van hoe snel de klant erachter komt dat ook de bank de pas niet meer heeft, kan het schade bedrag flink oplopen. Het bedrag is ook afhankelijk van een eventueel maximum aan het bedrag dat een klant per dag kan opnemen.

Nadeel voor de criminelen is dat de kaartlezer maar één pas per keer kan vasthouden en het dus niet mogelijk is een hele dag pinpassen buit te maken en aan het eind van de dag veel geld op te nemen. Het proces is vrij arbeidsintensief.

De politie adviseert mensen die hun pinpas verliezen in een automaat om niet weg te lopen, maar direct de bank en de politie te bellen.