UTRECHT - Netsky-virussen blijven de computergebruiker dwarszitten. Terwijl er de afgelopen maand minder schadelijke codes opdoken, bleven varianten van Netsky wel actief. In de toptien van bedreigingen nemen virussen van de Netsky-familie acht plaatsen in.

Dit blijkt uit onderzoek van computerbeveiliger Trend Micro. Trend Micro stelt vast dat er nog steeds veel computers, vooral die van thuisgebruikers, onvoldoende beveiligd zijn. Het kan echter ook zijn dat de traditionele antivirusoplossingen niet langer meer voldoende bescherming bieden.

Telefoon

Over mobieletelefoonvirussen zoals Epoc-Cabir, dat vorige maand gesignaleerd werd, maakt Trend Micro zich voorlopig niet al te bezorgd. Het schrijven van virussen voor de telefoon is ingewikkeld, omdat een code op alle technische besturingssystemen moet kunnen draaien.

Bij computers is Microsoft Windows bijna allesbepalend, voor mobiele telefonie zijn er uiteenlopende systemen. Zou het toch lukken, dan heeft de maker aanzienlijke bandbreedte nodig, die er veelal niet is.