Binnen Europa staat Nederland op de vijfde plaats als het gaat om mobiel internetgebruik. Inwoners van Zweden zijn zowel buitenshuis als binnenshuis het meest online. 

Dat blijkt uit cijfers die maandag zijn gepubliceerd door het CBS.

Zo'n 56 procent van alle Nederlanders tussen de 16 en 75 jaar gebruikte in 2012 buitenshuis het internet. Dat is iets meer dan de 50 procent die dat deed in 2011. In Zweden gaat 70 procent van de bevolking wel eens mobiel online, terwijl slechts 31 procent van alle Duitsers dit doet.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Bijna de helft van alle Nederlanders gebruikte een smartphone om mobiel te internetten in 2012. Ongeveer een derde gebruikte buitenshuis een laptop en zo'n 20 procent gebruikte een tablet.

Opvallend is dat vooral mobiel laptopgebruik in 2012 een grote sprong maakte, van 21 naar 34 procent. Omdat er op steeds meer plekken wifi beschikbaar is, wordt het gebruik van de laptop onderweg aantrekkelijker, zo verklaart het CBS de stijging. Tabletgebruik werd in 2012 voor het eerst gemeten en kan dus niet worden vergeleken met eerdere jaren.

Meer dan de helft van alle jongeren tussen de 12 en 24 jaar gebruikt dagelijks een smartphone met mobiel internet. Bij ouderen van tussen de 65 en 75 jaar is de laptop nog populairder dan de smartphone.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen