AMSTERDAM - Twee studenten van het Instituut voor Information Engineering (IIE) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben een vertaalhulp gemaakt voor de mobiele telefoon. Met Loqi, zoals het programma heet, kunnen 1800 woorden en 800 veel voorkomende zinnen in vijf verschillende talen worden opgeslagen in het geheugen van de telefoon. Met Loqi heb je de vertaling van een woord of zin meteen bij de hand op het moment dat je hem nodig hebt.

Op zoek naar dat éne woord of zinnetje in het Spaans, Italiaans, Frans, Duits of Engels? De bedenkers van Loqi menen vlak voor de zomervakantie in een gat in de markt te zijn gesprongen. Naast de bestaande sms-vertaaldienst waarmee slechts de vertaling van een woord kan worden opgevraagd, was er geen mogelijkheid de mobiele telefoon te gebruiken als vertaler van woorden én zinnen.

Omdat Loqi net als een spelletje wordt opgeslagen in het geheugen van de mobiele telefoon, is het onbeperkt te gebruiken zonder dat een verbinding met het mobiele telefoonnetwerk nodig is. Verder is Loqi eenvoudig en snel te gebruiken door een keuzemenu dat werkt met woordherkenning en categorieën waaronder 'uitgaan', 'openbaar vervoer' en 'winkelen'.