LEEUWARDEN - De 20-jarige Erik van der Meulen uit Leeuwarden heeft de afgelopen dagen veel steun vergaard in zijn actie voor lagere sms-tarieven. Via zijn website www.smsoorlog.nl zijn al ruim protestmailtjes verstuurd aan diverse aanbieders van de tekstberichten op de mobiele telefoon. Dat heeft de Leeuwarder internetondernemer woensdag gemeld.

Marktleider KPN liet de prijs van een verzonden sms-je onlangs zakken tot 9 cent voor het merk Hi Prepay. Concurrent Telfort volgde met een lager tarief van 8 cent, eveneens voor sms-en met een vooraf betaalde telefoonkaart. Van der Meulen besloot vorige week tot een actie om ook andere aanbieders tot prijsverlagingen te bewegen. Vodafone sloot zich dinsdag aan bij KPN en Telfort. Voor prepaidgebruikers die minimaal 25 berichten afnemen, zakt de prijs per bericht naar 9 cent.

"De meeste aanbieders rekenen belachelijk hoge prijzen voor een sms", stelde Van der Meulen. Zo rekenen T-Mobile en Orange circa cent voor de verzending van een tekstbericht. De Consumentenbond, die al langer ageert tegen de hoge sms-tarieven, toonde zich woensdag aangenaam verrast over de mailactie. "Heel goed. Als mensen duidelijk maken dat ze niet meer zoveel willen betalen, volgen hopelijk ook andere aanbieders", zei een woordvoerster.

Volgens Van der Meulen heeft vooral T-Mobile veel protestmail ontvangen. Een woordvoerster bevestigde dat er circa vierhonderd reacties zijn binnengekomen. "Maar op dit moment doen we niets aan de prijs."

Aanbieders als T-Mobile, Orange, Tele2, Debitel en AH Mobiel rekenen "een belachelijke prijs. Die moet naar beneden, zeker naar onder de 10 cent", meende Van der Meulen. Volgens de Consumentenbond is de kostprijs voor een sms-bericht namelijk slechts 2 of 3 cent. Het versturen van tekstberichten is vooral populair onder jongeren.

De consumentenorganisatie wil - net als Van der Meulen - dat niet alleen de tarieven voor sms-en via beltegoedkaarten, maar ook voor abonnees naar beneden gaan. Dinsdag maakte KPN al bekend dat het bedrijf de sms-tarieven binnen een Hi-abonnement, afhankelijk van de abonnementsvorm, verlaagt naar 10 tot 6 cent per bericht.

De concurrentie bekijkt elkaar met argusogen, maar volgens Vodafone zijn de tarieven voor abonnees al concurrerend volgens het principe hoe meer belminuten, hoe lager de sms-prijs. "Bij een abonnement van 75 belminuten kost een sms 11 cent", zo gaf een woordvoerder als voorbeeld.